City Cultural Center Competition Entry by TheeAe LTD.

By  |  Comments

Cultural Center Taichung TheeAe

Competition Entry and proposal for the City Cultural Center in Taichung city of Taiwan comes from TheeAe LTD. architects. More images and architects’ description after the break.

Cultural Center Taichung TheeAe

From the Architects:

We believe change or new is not a sole creation from nothing but rather evolution from the past. Designing the cultural center was a task to reveal what could be the image of modern and contemporary Taiwan Architecture. Cultural center is a good place to express the identity of the Taiwan.

Cultural Center Taichung TheeAe

In respect of the past architecture, the main idea was driven by its elements in historical buildings which have had its form of curve, wooden structure, prolonged canopies and so on. The overall geometry was created as if it follows the beauty of the nature. So, the ideas of the new cultural center have its beauty of extended and cantilevered canopy with curved roof area. Its style and materials are generated from the traditional elements as much as Taiwanese would easily find and feel comfortable with its usual elements in their past.

Cultural Center Taichung TheeAeCultural Center Taichung TheeAe

Plus, as Taiwan is the place where very hot summer continues more than 5 months per year, the design of covered area is very much necessary in the region. The inclined walls or upside down distorted pyramid walls will simply create enough shade for people to use the facilities underneath them and approach to the entrance area. Furthermore, its wooden curved façade is cladded to the internal structure system to avoid the direct sunlight also the interior structure inclined each other to create unique spatial moments through its structure system.

Cultural Center Taichung TheeAe

Project: City Cultural Center Competition Entry
Designed by TheeAe LTD.
Location: Taichung, Taiwan
Site Area: 26 000 sqm
Total Floor Area: 67 000 sqm
Website: theeae.com