Olympic Central Park Bridges by Heneghan Peng Architects

By  |  Comments

Olimpic Central Park Bridges Heneghan Peng Architects

Project: Central Park Bridges
Location: LondonUnited Kingdom
Client: Olympic Delivery Authority
Architect: Heneghan Peng Architects
Website: www.hparc.com
Heneghan Peng Architects join the prestige list of practices to contribute to the Olympic games in London by creating a design for the Central Park Bridges. View more images and architects description after the jump:

 

Olimpic Central Park Bridges Heneghan Peng Architects

Two permanent bridges are linked by a narrow diagonal span over Carpenters Lock at the centre of the Olympic Park. During the Olympics a central temporary infill between the bridges accommodates the crowds. In the legacy park, two bowls are created on either side of the lock linking the upper park concourse with the lower level of towpaths and waterways.

Olimpic Central Park Bridges Heneghan Peng Architects

Embedded within the design for F06 is the understanding that the Olympic / Park concourse should be perceived as a ʻcontinuous landscape that seamlessly extends across the various waterways, railways and roads’ forming a primary movement infrastructure surface for the park.

Olimpic Central Park Bridges Heneghan Peng ArchitectsOlimpic Central Park Bridges Heneghan Peng Architects

Equally important is the connection of the parkʼs two horizontal planes. The concourse upper level, connecting the north and south Olympic park and the ecological lower level made up of the towpaths and waterways.

Olimpic Central Park Bridges Heneghan Peng ArchitectsOlimpic Central Park Bridges Heneghan Peng ArchitectsOlimpic Central Park Bridges Heneghan Peng ArchitectsOlimpic Central Park Bridges Heneghan Peng ArchitectsOlimpic Central Park Bridges Heneghan Peng Architects

Finally, the design understands that though the duration of the Olympics is short lived, it is this momentum that drives its legacy and the success of the park. Capturing the exuberance of the Olympic games, the surface of the temporary infill deck utilises recycled running shoes to form a multi‒coloured carpet of ‘Confetti’ to celebrate the Olympic moment.