Ordos Museum by MAD Architects

By  |  Comments

Ordos Museum

Project: Ordos Museum
Designed by MAD Architects
Design Team: Shang Li, Andrew C. Bryant, Howard Jiho Kim, Matthias Helmreich, Linda Stannieder, Zheng Tao, Qin Lichao, , Sun Jieming, Yin Zhao, Du Zhijian, Yuan Zhongwei, Yuan Ta, Xie Xinyu, Liu Weiwei, Felipe Escudero, Sophia Tang, Diego Perez, Art Terry, Jtravis B Russett, Dustin Harris
Directors: Ma Yansong, Yosuke Hayano, Dang Qun 
Site Area: 27 760 sqm
Building Area: 41 227 sqm
Building Height: 40 m
Location: Ordos, China
Website: www.i-mad.com
Project for Ordos Museum created by the ever innovative Chinese practice MAD Architects, the massive 41,227 square meters museum is 40 meter high. For more continue after the jump:

Ordos MuseumOrdos MuseumOrdos MuseumOrdos MuseumOrdos MuseumOrdos MuseumOrdos MuseumOrdos MuseumOrdos MuseumOrdos Museum

From the Architects:

Ordos Museum is located in the new city centre of Ordos. Driven by a booming economy, the Municipal Government of Ordos were determined to create a new city, dozens of kilometers away from the current city, on a site that until recently was nothing but the Gobi Desert. The urban masterplan drew on a symbolic image of “The ever rising sun on the grassland”: a rigid and precise series of urban landscapes radiating from a central plaza. 

Chairman Mao once said: 'only on a clean sheet of paper can the newest and most beautiful picture be drawn. '

On a tabular rasa, where the future holds great uncertainty, it is quite dangerous to design a building for the city center, where the urban grid is inferior and still exist only as a pattern due to its urban prematurity. The Ordos Museum needed a protective cover, where the interior is protected from the ‘city’. Inspired by Fuller’s Manhattan Dome, the Ordos Museum was designed to be the new irregular nucleus for the new town, to encourage the history and culture of Ordos to extend further into the future. The design of the museum was conceived as a reaction to this city plan. It takes the form of a natural, irregular nucleus in contrast with the strict geometry of the masterplan. The structure is enveloped in polished metal louvers to reflect and dissolve the planned surroundings. This shell will enclose a new interior, forming new public space for the people to come. 

The interior is divided into several exhibition halls, defined by continuous curvilinear walls, all opening open onto the shared public space that runs through the museum. The glazed roof will draw light into this environment, which is then channeled through the building by the luminescent walls, whilst the louvers will allow natural ventilation. The bright, tranquil and fluid environment of this new space will offer visitors with designed environments for them to experience their culture and the space under the sun. 

Associate Engineers: China Institute of Building Standard Design & Research
Mechanical Engineer:  The Institute of Shanxi Architectural Design and Research
Façade/cladding Consultants: SuP Ingenieure GmbH, Melendez & Dickinson Architects 
Construction Contractor: Huhehaote construction Co., Ltd
Façade Contractor: Zhuhai King Glass Engineering CO.LTD