Guaparo House by NMD Nomadas

By  |  Comments

NMD Nomadas designed this inspiring contemporary concrete residence located in Valencia, Venezuela in 2016. Take a look at the complete story after the jump.

In the tropics, the rooms of a house may be inner and outer spaces overlapping each other; nature and the house are everywhere.
It also seeks to express in the house a way of being characterized by understanding the inner and outer as domestic, even in the public and the open; where the exterior and interior are continuous as an expression without barriers of that expanded domesticity.
The house is located on the grounds of an old drive-in movie theater in the city of Valencia, industrial capital of Venezuela. This drive-in movie had already shaped the terrain in an east-west direction, cutting part of the slope of a hill and introducing a slope toward what was the screen of the cinema. The house is located next to one of those cuts of the land, on the high part of the slope.
The basic idea is to provide the construction of spaces that can interact with the outside directly, linking the people with the surrounding nature and so the house does not become an airtight case that loses its connection to the outside, and also respecting the natural relief of most of the terrain.
The strategy implemented in Guaparo House is to conceive the interior spaces as external and vice versa; therefore it is presented as a succession of unfolded interiors and exteriors sliding rooms:
– Two contained patios point out, with nature and light, the border between the private and the social.
– A swimming channel accompanies it in its lengthwise course.
– Outdoor terraces, arranged in all its facades in different ways: the terrace next to the room generates the duplication of a closed space and when opening the doors generates a space open to the pool and outdoors; the terrace next to the kitchen generates an exit space to services but at the same time a space that will make working in the kitchen much more pleasant thanks to the connection with the outside; and the private terrace next to the rooms that incorporates he green from outside to the space of rest.
– A half underground and covered terrace, as a plaza, will be the scene of multiple activities in which the intention of an open air cinema, in direct contact with the green areas, prevails.
This succession of interiors and exteriors is accompanied by a horizontal ribbon that comes in and out, defining and showing the sliding rooms, enabling the interior-exterior domesticity.
Underneath the ribbon, the interior-exterior dilation of the rooms of the house is framed, while, above, the ribbon defines exclusively in glass, the relationship of the interior with the natural environment where the house is located: on the skirt of the hill and the sky above, the relationship with the afterlife.

Photography by La Placa Gráfica