Residential

Take A Tour of Atelier Villa by Formafatal

By  | 
Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Formafatal designed the Atelier Villa ,a luxury residence hidden in the lush jungle of Costa Rica in a small Art Villas resort inspired by the laws of the rainforest. Atelier Villa erases the boundaries between interior and exterior and highlights the constructional simplicity and pure lines.

Discover more after the jump.

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

When the investor approached the architects, he wished to create a place where the visitors merge with the surrounding nature, clearing their mind, experiencing luxury and adventure at the same time.He wanted to create a placethat digs deep into everyone’s heart when they taste it.

The architects from the Formafatal studio followed the client’s assignment and were also inspired by the atmosphere and colorfulness of Central and South America.

Atelier Villa

Atelier Villa was designed as a private residence for the investor and his family. Nestled against a steep slope, the 26-metre-long prismatic object partially levitates over lush tropical vegetation. Looking outside, there is only the distant ocean or green hills as far as the eye can see; the back wall facing the driveway and the neighbouring villas is intentionally windowless, to maintain privacy.

The first and foremost priority is not only the idea of “erasing boundaries between interior and exterior” but also highlighting constructional simplicity and pure lines (puravida>>puraarquitectura). The constructional system consists of a steel frame with a span of 4x4m.

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

 

Discreet wall colours in combination with the green roof allow the villa to really blend in with its surroundings. The ocean and jungle-oriented façades are fitted with large-size aluminium perforated sections which a) do not heat up in the sun and b) are rust-resistant. If pulled up, they double as canopies. The scale and pattern of perforation is different on each of the sections, thus creating an exciting play of light and shadow inside. The panels’ special coating is in the colour of COR-TEN. The full back wall is in charred timber cladding treated with ShouSugi Ban, an old Japanese technique of weather- and age-proofing the wood.

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Disposition-wise, the villa possesses the same minimalistic spirit as its shape suggests. The utility and storage rooms, bathrooms and the kitchen are placed along the back wall. The layout of the rest of the house is very open; the boundaries between the inside and the outside world are gone and the whole space seems like a roofed terrace. Lightweight sliding partition walls may serve as a tool to create private zones and shake the space up as needed. The patio reveals an infinity pool, partly roofed and therefore protected from the scorching sun.

 

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

The whole interior is in warm, earthy tones of natural materials. All of the furnishings, apart from the lounge and dining chairs, are tailor-designed for this villa and custom-made. Commissioned in the area, the major part of the furniture was made with the help of local craftsmen. Some components were custom-made in the Czech Republic and transported to the site.

As for the Czech manufacturers, we decided to opt for the renowned Czech glass-making company Bomma and their Shibari lights that go hand in hand with the overall tropical feel of the interiors.

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal

Photography by © BoysPlayNice

Atelier Villa by Formafatal
Studio: Formafatal – www.formafatal.cz
Author: Dagmar Štěpánová
Co-author: Martina Homolková

Project location: Bahia Ballena, Playa Hermosa, Costa Rica
Project year: 2017 – 2018
Completion year: 2016 – 2019 (completed in December 2019)
Built-up area: 326 m2
Usable floor area: 298 m2
Site size: 25 000 m2

Client: Filip Žák

Photography by Jakub Skokan and Martin Tůma at BoysPlayNice

Collaborators: atelier Flera | landscape architect – greenery and garden elements, Different Design | realization of screed surfaces, Můj Originál | jungle watercolor painting

You must be logged in to post a comment Login