in , ,

Take a Tour of G4 Apartment designed by DA BUREAU

Small studio in the historic center of Saint-Pétersbourg

G4 Apartment designed by DA BUREAU
Photography by © Dmitrii Tsyrenshchikov

DA BUREAU designed this charming 38m2 studio apartment in the historic center of Saint-Pétersbourg, Russia. The aim was to design the space to be very functional, with plenty of open space for holding parties, pleasant and cozy rooms for relaxing, and plenty of closed storage space to keep the other areas clutter-free. Discover more after the jump.

G4 Apartment designed by DA BUREAU
Photography by © Dmitrii Tsyrenshchikov

From the architects: One of the most important principles that DA bureau embraces when working on projects is to achieve maximum expressiveness with a minimum of means. This was especially important when working on their own project: a small apartment where the founders of the firm, Anya and Borya, live.

G4 Apartment designed by DA BUREAU
Photography by © Dmitrii Tsyrenshchikov

They bought a small studio apartment in the historic center of Saint Petersburg, with an area of only 38 m2, which had been empty for many years. Despite plaster falling and broken windows, they decided to turn the apartment into a compact living space, and a place where the doors are always open to friends.

G4 Apartment designed by DA BUREAU
Photography by © Dmitrii Tsyrenshchikov

The first thing they did was clear the walls and ceilings of dilapidated plaster, as well as replace all utilities, and reinforce some openings where the construction was flawed. The apartment’s central configuration is unique – windows on three sides and access to a small balcony. But the most unusual remnant is a historic ceiling light lantern, measuring almost 3×3 meters.

Lots of work was invested in restoring the lantern, strengthening the structure, and replacing the sealed double-glazed unit.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM RUSSIA

Once the walls and ceilings were cleared, the harsh brick walls and concrete overlap were revealed. The decision was made to leave them open and exactly as they were, with rough seams, construction inscriptions, and metal fragments. That being said, they wanted to make the main space clean, concise, and minimalistic.

G4 Apartment designed by DA BUREAU
Photography by © Dmitrii Tsyrenshchikov

A priority was to ensure that the apartment was highly functional, with open space for hosting parties, comfortable and cozy spaces for leisure time, and abundant closed storage space that would keep the other areas clutter-free. The decision was also made to surround the space around the perimeter with white panels in order to hide all of the functionality concealed behind them, including storage, radiators, and engineering units.

G4 Apartment designed by DA BUREAU
Photography by © Dmitrii Tsyrenshchikov

This method allowed the designers to completely abandon any freestanding furniture, except for a table and sofa. The same panels surround the bathroom unit, above which there is a sleeping area. The black volume of the closet, in which the refrigerator is also concealed, is cantilevered as a separate element in contrast to the white environment.

G4 Apartment designed by DA BUREAU
Photography by © Dmitrii Tsyrenshchikov

Smooth panels contrast with the open ceiling, converting the space into a blank canvas, which is a visual treat. Only a few shelves with favorite books and art objects remain exposed, and a wooden workbench table became a focal point in the center of the apartment.

All lighting electrics were transplanted to the attic in order to to conceal all wires and to leave the ceiling as clean as possible. All furniture, except for Muuto chairs and Fild lamps, were designed by the firm.

DA Bureau: Anna Lvovskaia, Boris Lvovskiy, Fedor Goreglyad, Maria Romanova
Project team: Anna Lvovskaia, Boris Lvovskiy, Fedor Goreglyad, Maria Romanova, Julia Kubitskaya

Location: Russia, Saint-Petersburg, Gorokhovaya 4

Year of implementation: 2020
Area: 38 m2
Timescales: 7 months
Photography: Dmitrii Tsyrenshchikov

Find more projects by DA Bureau – da-bureau.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kitchen Remodelling Tips You Must Consider

Kitchen Remodelling Tips You Must Consider

Butternut Residence designed by Maurice Martel architecte

Take a Tour of Butternut Residence designed by Maurice Martel architecte