in ,

Take a Tour of Butternut Residence designed by Maurice Martel architecte

The house unfolds over four volumes that play with heights and offer a unique living experience with multiple views and atmospheres

Butternut Residence designed by Maurice Martel architecte
Photography by © Maxime Brouillet

Maurice Martel architecte recently completed works on this stunning single-storey house in Gatineau, Canada. The house unfolds over four volumes that play with heights and offer a unique living experience with multiple views and atmospheres. Instead of the typical suburban home garden, the architect provides a variety of outside places with diverse experiences. There is a garden area for gathering around a fire, as well as a central courtyard around which the dwelling develops and, in summer, allows for the continuity of the kitchen and serves as the project’s heart. Finally, a small outdoor courtyard provides shelter from the weather. The courtyards are connected by concrete walks that run beside wooden terraces. Discover more after the jump.

Butternut Residence designed by Maurice Martel architecte
Photography by © Maxime Brouillet

From the architects: Built with prefabricated walls, as part of a model house project, Butternut is a single-storey house that explores living as a game of volumes that balances openness and intimacy.

Butternut Residence designed by Maurice Martel architecte
Photography by © Maxime Brouillet

With the constraint of the dimensions of the structural insulated panels (SIP), the project represented a great challenge of construction and creativity for the architect. In order to break the standardization effect of prefabrication, the residence unfolds through four volumes that play with the heights, and whose layout offers a rich journey offering multiple views and atmospheres.

A volume balanced between openness and intimacy

The lot, typical of a suburban home layout, did not offer much privacy. To preserve proximity with neighbours, the architect favored an installation in the form of an enclosure from which a naturally protected interior courtyard emerges. The strategic placement of a few perimeter walls around the residence strikes a harmonious note with intimacy by enabling entry of abundant light through large windows, where vis-à-vis views with the neighbourhood are avoided.

Butternut Residence designed by Maurice Martel architecte
Photography by © Maxime Brouillet

Inside, neutral colors and raw materials set the tone of a warm and simple architecture. The details are worked with finesse, as evidenced by the joints between the walls and the ceiling, as well as those between the plywood panels drawing fine slits. This lined language creates a discreet and elegant frame.

The kitchen, designed in collaboration with “À Hauteur d’Homme”, is placed in the heart of the house, like a necessary passage providing access to the other rooms. Pleasant and compact, like the residence itself, it opens onto the interior courtyard.

Butternut Residence designed by Maurice Martel architecte
Photography by © Maxime Brouillet

Located in the highest volume, the monumental experience offered by the bathroom is further amplified by its doors and walk-in curtain.

An architecture of woven dialogue between interior and exterior spaces

Photography by © Maxime Brouillet
Butternut Residence designed by Maurice Martel architecte
Photography by © Maxime Brouillet

The various volumes of the house can be appreciated from the different courtyards, adding an urban and protective character to the space. The presence of mature trees, which stand out behind the volumes, provides the outdoor landscape with an exotic and rejuvenating character.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM CANADA

The project draws its strength from the attention paid to both interior and exterior spaces. In lieu of the traditional suburban home garden, the architect offers several outdoor spaces with varying experiences. There is a garden area for gathering around a fire, a central courtyard around which the residence unfolds and, in summer, enables the continuity of the kitchen and forms the heart of the project. Finally, another small exterior courtyard offers protection from the elements. The elegant courtyards run along concrete paths adjacent to wooden patios. The landscaping is neat and enriches views from the interior spaces of the house.

Photography by © Maxime Brouillet
Photography by © Maxime Brouillet
Photography by © Maxime Brouillet
Butternut Residence designed by Maurice Martel architecte
Photography by © Maxime Brouillet

Butternut is revealed as the rhythm of a journey that does not offer up all of its surprises in a single glance. Within the four volumes that make up the architectural program, the views are rich, the spaces bright, and the quality of life preserved, both inside and outside of the residence.

Image courtesy of © Maurice Martel architecte

Architecture: Maurice Martel – www.mauricemartel.com
Construction: Volum.ca
Kitchen: Hauteur d’Homme
Windows: Shalwin
Site: Gatineau
Area: 1 600 sq.ft.
Photographer: Maxime Brouillet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

G4 Apartment designed by DA BUREAU

Take a Tour of G4 Apartment designed by DA BUREAU

Mylzavod designed by Brusnika

Discover Mylzavod designed by Brusnika