Chiarano Primary School by C+S architects

By  |  Comments

04_Detail-of-the-north-facade.-Photo-by-Pietro-Savorelli-copia C+S Architects design a new school facility in the Italian town of Chiaramo, the new builidng for the Chiarano Primary School is foremost shaped with a modern take on today’s architecture.

As architects and scholars, we recognize a political role in the urban realm for these small public spaces, where design is not aimed to produce objects standing independently, such as it happened with the cathedrals of consumerism (the shopping malls) or the cathedrals of culture (museums) which, despite their most private ownership, are considered the new public arenas of the society.
An innovative reconsideration of school buildings and their role within the urban realm and the community, can provoke different ways of inventing the present and of planting seed for a better future. In this view, school buildings can be considered great political mediums. – from C+S Architects

FIND MORE OF ARCHITECTURE IN ITALY

Continue for more images of the project and the architect’s description below:

05_The-school-entrance.-Photo-by-Alessandra-Bello 06_The-inside-square.-Photo-by-Alessandra-Bello 07_Elevation-of-the-main-entrance.-Photo-by-Alessandra-Bello 08_The-gap-between-the-lantern-and-the-balcony.-Photo-by-Alessandra-Bello

Chiarano Primary School is divided into two sections, hosting 10 classrooms for 250 students.
The building is porous. It allows the territory and the light to flow inside the spaces.
A glazed facade, facing the South-West side, opens the view on the surrounding countryside. The walls which separate the classrooms from the corridors are opaque only for the first 120cm and glazed on the upper parts. This condition enhances the intervisibility from the outside space and among the inner spaces.

09_The-main-square-at-the-entrance.-Photo-by-Alessandra-Bello 10_View-from-inside-the-cateen.-Photo-by-Alessandra-Bello 11_The-suspended-botanic-garden-from-the-balcony.-Photo-by-Alessandra-Bello 12_The-suspended-wood-made-balcony.-Photo-by-Alesandra-Bello 13_The-facade-facing-south.-Photo-by-Alessandra-Bello

No corridors are used for the school layout as all the classrooms’ access happens on the main entrance hall on the ground level and thanks to a suspended balcony on the first floor. This solution maximizes the visibility among the spaces.
The intervisibility is also emphasized by the visual connections between the different levels, thanks to the double height designed for the main entrance and to the design of a glazed ‘lantern of light’ that is suspended over the library, which gives character to the school entrance hall. The suspended lantern houses a ‘botanic garden’ for outdoor experimentations.

14_A-classroom-from-outside.-Photo-by-Alessandra-Bello 15_View-of-a-classroom.-Photo-by-Alessandra-Bello
The library is the core of the project, and it has been thought as a new urban node for the community, since it is kept open after the school hours.
The community has been involved in the project with a special theatre play, in which architects, working with the children of Chiarano’s primary schools, a drama teacher and a musician interacted together to shape the design and the construction of the future school. No didactic purpose was that assigned to the theater project, but the idea of introducing the new construction to the community through a strong shared and enjoyable experience.

16_View-of-the-south-elevation.-Photo-by-Alessandra-Bello 21_View-of-the-entrance-elevation.-Photo-by-Alessandra-Bello 22_Detail-of-the-facade.-Photo-by-Alessandra-Bello

Head Designer: C+S architects, Carlo Cappai, Maria Alessandra Segantini

Design Team: Alessandro Mimiola, Giulia Riso, Guido Stella, Mauro Tonello

Consultants Acoustic: F&M Ingegneria srl
MEP: F&M Ingegneria srl
Cost Control and Monitoring: F&M Ingegneria srl
Safety: F&M Ingegneria srl
Sustainability: F&M Ingegneria srl
Structural engineering:F&M Ingegneria srl

Official Website: web.cipiuesse.it