Lons le Saunier Mediatheque by du Besset-Lyon Architectes

By  |  Comments

Mediatheque du Besset-Lyon

Project: Lons le Saunier Mediatheque
Designed by du Besset-Lyon Architectes
Design Team: Dominique Lyon, Pierre du Besset
Project Manager: Anne Tellier
Team: Khephren Ingénierie (Structure), Espace Temps (Fluids Engineering), Jean-Claude Drauart (Economist), Franck Boutte (HQE Consultant), Véronique Ratel (Architect d’execution)
Client: Communauté de Communes du Bassin de Lons-le-Saunier
Area: 3 500 sqm
Location: Lons-le-Saunier, France
Website: www.dubesset-lyon.com
Library and a cinema both found place in Lons le Saunier Mediatheque project developed by du Besset-Lyon Architectes studio, for a location in eastern French town of Lons-le-Saunier. This location is actually positioned between an existing local jail building and a church, with the nature of the site the architects focused their work mainly on two facades. 

For more images and info continue after the jump:

Mediatheque du Besset-LyonMediatheque du Besset-LyonMediatheque du Besset-LyonMediatheque du Besset-LyonMediatheque du Besset-LyonMediatheque du Besset-LyonMediatheque du Besset-LyonMediatheque du Besset-LyonMediatheque du Besset-LyonMediatheque du Besset-LyonMediatheque du Besset-LyonMediatheque du Besset-LyonMediatheque du Besset-Lyon

 

From the Architects:

The existing buildings: the church, the Hotel de Balay and the wall of the prison form an impressive urban setting made up of simple lines, great mineral surfaces and imposing masses. Unfortunately, the relation that these three constructions maintain cannot be experienced from the street. Obviously, a fourth element is needed on the north side to complete the urban structure.

The missing element is the library/cinemas. The new building has the courtesy to curve itself in order to spare a public place that opens on the street. An urban respiration is created which is welcome in a very dense built context.

Like its neighbours, the lines of the new building are simple, its matter is mineral (concrete) and its presence is stated without superfluous arrangements of volumes and materials.

It draws its strength and its strangeness owing to the fact that it maintains an active relationship with its neighbours. Thus, the curvature of its southern façade addresses a direct response to the large slope of the slate covered roof of the church; the curve of its plan constitutes a natural connection between the street of Cordeliers, the new central place and the back of the church.

If it is respectful of its environment, the new building is also keen to assert its unique presence. Its aesthetic is regulated by a combination of curved lines. By this process it appears an autonomous object. Placed in front of one of his frontages, one seizes the system that regulates it, understands that it applies to the unit and perceives the whole.

The architectural expression of the exterior is found in the interior. From the entrance, one perceives the entirety of interior volume.
The interior organization is of a great clearness: the various functions are distributed on three levels plus a basement for the movie theatres.

Source ArchDaily. *