Nasu Tepee by Hiroshi Nakamura & NAP

By  |  Comments

024_35A9625_F

The site is located in Nasu, Tochigi Prefecture, well known area as a summer resort. Our client is a married couple who enjoys organic farming with local primeval vegetables on weekend. They desire not to cut woods in the site as much as possible and to live in the surrounding woods.
Since the site is located in the midst of dense woods, we came up with the idea of having a high ceiling to let the direct sunlight in the house. However, this would result in the space becoming too large and cost a lot to run the air conditioning. Therefore, we eliminated unnecessary space. First, we made sitting and lying spaces along the walls, and cut down the upper space diagonally to make the ceiling lower based on the way people move. This resulted in a tent shaped-house with only one third the volumes.
It is similar to primitive spaces seen in the houses of the Jomon People (Ancient Japanese), native Africans and Mongolians. Because the family sits along the low wall facing each other, the structure of the house initiates a lifestyle where there is close interaction.
In addition, this form matches the tree branches that spread out radially, allowing the house to be built without cutting most of the trees. This enables a warm space to be created that mingles with the trees.

003_35A9376_F 004_35A9348_F 006_01_35A9171_F 007_O1A9898_F 009_O1A0033_F 010_O1A9960_F 011_O1A9966re_F 014_O1A9750_F 015_35A8910_F 016_O1A9549_F 025_35A9603_F 027_35A9655_F 031_O1A9922_F 036_O1A9442_F 037_O1A0186_F 20150217113256_s IMG_1945 IMG_2036_re IMG_2039_re IMG_2075_re