in , ,

New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura

New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice

Qarta architektura designed a New lecture center for College of Polytechnics in Jihlava (VŠPJ), juxtaposing a modern concept of dynamic contemporary architecture with historical architecture of a former communist prison. Strictness, rigidity and oppressive atmosphere of the prison’s legacy is replaced by an inspiring and non-conforming environment containing fragments of history, but offering new and optimistic vistas. Discover more after the jump.

New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice

From the architects: The wing reconstruction area and the new lecture room VŠPJ (College of Polytechnics) is a modern concept of rapidly developing education center located in northeastern corner of the lot, which was originally perceived as a farmyard. The place of the new building is strictly symmetrical, markedly triangular, thus for a construction seemingly disadvantageous. The authors from the studio Qarta architektura changed the disadvantage to an advantage by using the shape and by a link up to the existing block they gained compact space for a large span construction.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM THE CZECH REPUBLIC

Roundness of the corner contributes to integration of a mass into a complex context; the offset façade is another trace of a new shape, creating a transition space. Inside a super elevated hall is amphitheatrical seating for 333 students. Thanks to the steepness of the stands the arena offers excellent visibility as well as pure acoustics. Tribunes have underpass, the space under them will be used for social events. Connecting presentation hall leads to a classical element of higher education “alchemistic workshop”, represented today by multimedia laboratory “virtual factory”.

In contrast to the auditorium is a reconstruction of the original part of the historical pentagon, which was formally a court with a prison. Strictness, firm order, rigidity and oppressive atmosphere were clearly evident at the beginning of the undertaking and the authors were fully aware, that the premises will newly serve young people with open mind on their way to higher education. The motto became a colorful, inspiring and non-conforming environment, preserving the historical footprint. The traditional materials are in a visible, original form; the industrial character is fully linked to the auditorium. A sole chapter was the discovery and the engagement of historical footprints, return of the original ceramic floor or stone sills with traces of bars, which make for a great experience in the interior.

The new auditorium of VŠPJ is modern concept of dynamic contemporary architecture with industrial elements in a minimalist style in direct contrast to the original site and its newly reconstructed part of northeastern wing. Whole area is easy to navigate and today, thanks to the enlightened leadership of the institution, is open not only to students and educators, but also to its surroundings, fully in accordance with the philosophyof the modern college VSPJ.

New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice
New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura
Photography by © BoysPlayNice

New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura New Lecture Center VŠPJ by Qarta architektura

Studio: Qarta architektura – www.qarta.cz
Author: JiříŘezák | architect, David Wittassek | architect, Pavel Fanta | architect, Lukáš Němeček | architect
Project location: Tolstého 1556, 586 01 Jihlava, Czech Republic
Project year: 2016-2017
Completion year: 2018-2019
Built-up area: 1.800 m2
Usable floor area: 3.675m2
Total price: 6 500 000 €
Client: College of PolytechnicsJihlava(VŠPJ) | www.vspj.cz
General Contractor: Podzimek a synové | ZbyněkŠťastný | Construction manager

Photography by Jakub Skokan and Martin Tůma at BoysPlayNice

Ditzel Lounge Chair Sheepskin Edition by Nanna Ditzel for Fredericia

The Advantages of Made in Italy Furniture

The Advantages of Made in Italy Furniture