in , ,

Ataraxia Housing by Lan Paris

LAN PARIS

Project: Ataraxia Housing
Program: Construction of a complex of apartments, shops and business premises
Designed by LAN Paris
Location: Terres Neuves District, Bègles, France
Client: Ataraxia, Saemcib
Cost: € 6.5 M HT
Size: 6 500 m2
Website: www.lan-paris.com
Scheduled to finalize in 2012, Lan Paris delivers a sustainable and social living space steered into the future, private space and diversity are an integral part of Ataraxia project accommodating 72 housing units.

Continue for more images and architects description after the jump with floor plans included.

LAN PARIS LAN PARIS LAN PARIS LAN PARIS

The project’s richness and major interest lie in the possibility of inventing an urban lifestyle set in a highly experimental framework enabling the affirmation of new ecological and contemporary architectures. The diversity of architectural propositions and communal and private spaces had to ensure and enhance this specificity. The principle underlying our approach was that of stacking containers, and careful study of habitat modes, climatic conditions and the sun’s trajectory throughout the year suggested the way to organise this.The project’s column-slab supporting structure has a system of lightweight façades providing ultra-high performance insulation levels.

LAN PARIS LAN PARIS LAN PARIS LAN PARIS LAN PARIS LAN PARIS LAN PARIS LAN PARIS

The relative narrowness of the buildings dictated a strategic search for compactness. The idea of variable compactness introduced the notion of a housing unit’s adaptability to seasons and times of day. All residents have the possibility of using their exterior space as a windbreak, a mini-greenhouse or, conversely, as a means of cooling or ventilating.

The morphology of each unit stems from the wish to develop housing units enabling a variety of uses very simply and with no extra technological input. We are therefore proposing cross-building units with adaptable exterior spaces and at least two different orientations.

2 Comments

Leave a Reply

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vitra in São Paulo by Studio Daniel Libeskind

Museum of Environmental Science in Guadalajara by Snohetta