Changzhou Culture Center by gmp Architecten

By  |  Comments

changzhou culture center

changzhou culture center

Project: Changzhou Culture Center
Designed by von Gerkan, Marg and Partners Architects +  Magdalene Weiss 
Chinese Partner: Wei Wu
Location: Changzhou, China 
Website: www.gmp-architekten.com
Changzhou Culture Center is work of gmp Architecten created in collaboration with Magdalene Weiss, the project was awarded 1st prize in the international design competition. Discover more of this massive complex after the jump:

changzhou culture centerchangzhou culture centerchangzhou culture centerchangzhou culture centerchangzhou culture centerchangzhou culture centerchangzhou culture centerchangzhou culture centerchangzhou culture centerchangzhou culture center

Competition Team: Martin Friedrich, Sebastian Schmidt, Kong Buhong, Jiang Lanlan, Yao Yao, Zhang Zhen, Gao Shusan, Dominika Gnatowicz, Sa Xiaodong
Structural Design: Schlaich Bergermann and Partners
Landscape Design: WES & Partners
Client: Changzhou Jinling Investment and Construction Co., Ltd
GFA: 365 000 m2
GFA Library: 32 800 m2
GFA Art Gallery: 20 600 m2
GFA Science and Technology Museum: 18 300 m2
GFA Service Facilities: 37 300 m2
GFA Basement Floors: 256 000 m2

From the Architects:

The architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) have been awarded first prize in the international competition to build the Culture Center in the newly created Changzhou city center – competing against KSP – Jürgen Engel Architects, Arata Isozaki and other leading practices. With a total floor area of
365,000 square metres, the building in this city of three million, between Wuxi and Nanjing, is six times the size of the Louvre in Paris. The new building complex includes a number of museums such as an arts museum, a science and technology museum and a library, together with service facilities supporting the center for culture in the Xinbei district of the city.

The design reflects elements of Changzhou’s southern Chinese culture and the city’s prominent water features. The building modules – which cantilever bridge-like in a large arc – consist of six 45 metre-high pavilions which vary significantly inside with their different architectural functions, but form a visual whole from the outside. The space between the art gallery to the east and the science and technology museum to the west forms the public plaza in the center of Changzhou. With its water features and generous landscaping, it provides an inviting ambiance and serves as a meeting point in the district.

On the 256,000 square metre basement floor are an underground car park as well as numerous shop and retail areas which are lit by lightwells and which are directly connected with the cultural facilities. A water course on the lower level running diagonally through the 100,000 square metre site links all the modules together and acts as a source of lighting for the restaurants in the basement.

With its material and colour, the façade picks up on the regional building tradition: staggered grey slate creates a solid external impression which is contrasted by the bright surfaces with white elements and transparent glass façades on the inside of the buildings.

The Culture Center will play an important role in shaping the new city center and its development, and it reflects Changzhou’s tradition carried over into the modern metropolis. The large roof spreads across the six culture pavilions and is used to define the public space for Changzhou’s citizens.