China

Winning Proposal for the Qingdao Culture and Art Center by Steven Holl Architects

By  | 

Qingdao Center Steven Holl

Steven Holl Architects has been selected by near unanimous jury decision as the winner of the new Culture and Art Center of Qingdao City competition, besting OMA and Zaha Hadid Architects. The 2 million sq ft project for four museums is the heart of the new extension of Qingdao, planned for a population of 700,000.

Qingdao Center Steven HollQingdao Center Steven Holl

From the Architects:

The winning design for the new Culture and Art Center begins with a connection to Qingdao. The linear form of the Jiaozhou Bay Bridge-the world's longest bridge over water-is carried into the large site, in the form of a Light Loop, which contains gallery spaces and connects all aspects of the landscape and public spaces. The raised Light Loop allows maximum porosity and movement across the site, and permits natural sound bound breezes that blow in off the ocean to flow across the site.

Set within the master plan are Art Islands, or Yishudao, which take the form of three sculpted cubes, and four small landscape art islands that form outdoor sculpture gardens. Five terraced reflecting pools animate the landscape and bring light to levels below via skylights.

The Light Loop and Yishudao concepts facilitate the shaping of public space. A great central square for large gatherings is at the center of the site overlooking a large water garden. The Modern Art Museum shapes the central square. The Public Arts Museum forms the main experience of entry from the south. The North Yishudao contains the Classic Art Museum, with a hotel at its top levels, and the South Yishudao, which floats over the large south reflecting pool, holds the Performing Arts Program.

In the Light Loop, all horizontal galleries receive natural light from the roof that can be controlled with 20% screens as well as blackout options. The 20 meter wide section of the Light Loop allows side lighting to the lower level galleries, and provides space for two galleries side by side, avoiding dead-end circulation.

The basic architecture is in simple monochrome of sanded marine aluminum and stained concrete, with the undersides of the Light Loops in rich polychrome colors of ancient Chinese architecture. These soffits are washed with light at night to become landscape lighting in shimmering reflected colors.

The entire project uses the most sustainable green technologies. Placed between the skylights on the Light Loop, photovoltaic cells will provide 80% of the museum's electrical needs. The reflecting ponds with recycle water, while 480 geothermal wells provide heating and cooling.

Qingdao Center Steven HollQingdao Center Steven HollQingdao Center Steven HollQingdao Center Steven HollQingdao Center Steven Holl

Project: Winning Proposal for the Qingdao Culture and Art Center
Designed by Steven Holl Architects
Project Director: Roberto Bannura  
Associates in Charge: Garrick Ambrose, Michael Rusch 
Project Architect: Xi Chen
Project Advisor: Noah Yaffe 
Project Team: Janine Biunno, Bell Ying Yi Cai, Nathalie Frankowski, Yu-Ju Lin, Magdalena Naydekova , Yun Shi, Wenying Sun, Manta Weihermann, Yiqing Zhao 
Client: Hongdao Development and Construction Department & Qingdao Urban Planning Bureau
Location: Qingdao, China
Website: www.stevenholl.com

You must be logged in to post a comment Login