in , ,

Discover the The new KAB head office designed by Henning Larsen

The new office combines the administrative with the creative, making a space that joins the tradition of the office with the tradition of the home.

Discover the The new KAB head office designed by Henning Larsen
Photography by © Laura Stamer

Henning Larsen recently completed works on the new 7,400m2  headquarters for Copenhagen-based housing association KAB. Located on the axis of two major streets in Copenhagen, between one of the city’s oldest neighborhoods and one of its newest, the building bridges Danish office culture with home life. The headquarters combine the administrative with the creative, making a space that joins the tradition of the office with the tradition of the home.

Discover the The new KAB head office designed by Henning Larsen
Photography by © Laura Stamer

From the architects: “With KAB, the challenge was to create something simple out of something complex,” explains Signe Kongebro, Global Design Director and Partner at Henning Larsen. “We were interested in the play between the office and the home – the two places in which we spend the majority of our daily lives – and in how we could infuse the project with the best of both worlds.”

Discover the The new KAB head office designed by Henning Larsen
Photography by © Laura Stamer

A Building for the Moment

Like many cities across the world, Copenhagen is facing a housing crisis. Unlike many cities, however, where a complex web of speculative development and financial interests have shifted the view of housing from a place for living to an opportunity for investment, in Copenhagen the problem is simple: there are not enough places to live.

When KAB, was founded in 1920, Copenhagen faced much the same problem it does today. As people flooded to the capital from the countryside, housing simply couldn’t keep pace. Housing associations like KAB were established to develop, build, rent and administrate properties – and to make sure that prices remained fair. Today, KAB manages nearly 64,000 units across Greater Copenhagen, housing approximately 120,000 residents (10% of the city’s population) with a quarter million more registered on waiting lists.

The variety of services KAB provides, from the administrative to the development and investment focused to the more social/outreach oriented, would make for a complex assignment in any new headquarters. But the challenge of KAB’s new headquarters runs even deeper – the building is representative of Denmark’s approach to collectivism, welfare, and the home itself.

Photography by © Laura Stamer
Discover the The new KAB head office designed by Henning Larsen
Photography by © Laura Stamer

A Home for Housing

The architectural approach to KAB is a deceptively literal one, taking traditional elements of the home – the living room, the stairs, the garden, the kitchen – and applying them to the workplace. Things begin traditionally office-like: The ground level is open and airy, the large reception desk flanked by a plant-filled seating area behind which the office canteen nestles. It is once you make your way up the stairs that the feeling changes.

Within the atrium, nearly everything is clad in wood, giving the space a soft, ‘hyggelig’ feeling and adding scent and texture not often associated with the workplace. The slender stairs cut back and forth across the middle of the atrium, alighting on large community kitchens on each floor.

“The stairs are a play on the classic stairwell of residential buildings, which is typically the place you meet your neighbor,” explains Troels Dam Madsen, Associate Design Director at Henning Larsen. “In the KAB House, we added layers of visibility, texture, and beauty to what is usually a very practical space.”

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM DENMARK

The western edge of the atrium is a wall of windows, behind which the main meeting rooms – outfitted to resemble rooms in a house – and office are located. This move marks the border between the private workplaces for KAB and the space that is accessible to the public, while also suggesting something a little more subtle. When you peek into the windows of the meeting rooms from the stairs, you are observing a household at work.

Photography by © Poul Christensen
Discover the The new KAB head office designed by Henning Larsen
Photography by © Poul Christensen

The House at the Crossroads

For all the cues inside, the KAB House could hardly be mistaken for a home on the outside. Located in a ‘leftover’ space that is not quite in but rather between several neighborhoods and perched on a multi-layered intersection that sees traffic from cars, buses, bikes, and trains, KAB is located squarely in the center in Copenhagen’s sites for future growth. And so the house is one with no front or back, its pentagonal shape opening onto the city on all sides and framing views on to Vesterbro, Sydhavn, Carlsberg, and Valby. The sturdy, red-brick exterior evokes the materiality and pragmatism of the properties it has overseen since the 1930s, with some flair in the bricklaying that is unmistakably contemporary.

SLA’s parkland around the KAB House invites neighbors and passers-by to stop in green surroundings. At the top of the KAB House there is a green roof garden where visitors and employees can take a break and enjoy views of the railway body and Copenhagen towards all corners of the world.

“The landscape draws character from the creative environments of the local area and continues the raw surroundings of the existing railway terrain by creating a robust and identity-creating nature design – from street level to roof garden,” says Mette Skjold, partner at SLA.

Photography by © Laura Stamer
Photography by © Laura Stamer
Discover the The new KAB head office designed by Henning Larsen
Photography by © Laura Stamer

The building is a gathering place for 44 housing organizations, approx. 120,000 residents and provides the framework for KAB’s 400 employees’ daily work. KAB moved in in June 2021.

Project: New domicile for the housing organization KAB
Place: Enghavevej 81, Copenhagen
Year: 2017-2021
Size: 7.400 m²
Client: KAB
Architect: Henning Larsen
Landscape: SLA
Engineer: NIRAS
Photography: Laura Stamer, Poul Christensen

Find more projects by Henning Larsen Architects: henninglarsen.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cushing Terrell designs the Glacier Eye Clinic in Kalispell, Montana

Cushing Terrell designs the Glacier Eye Clinic in Kalispell, Montana

ChinLink by HONG Designworks

Discover ChinLink – A Stunning Office Project designed by HONG Designworks