Aalborg University Hospital by Schmidt Hammer Lassen Architects

By  |  Comments

Aalborg University Hospital

Project: Aalborg University Hospital
Designed by Schmidt Hammer Lassen Architects
Consultancy Team: Creo Arkitekter, Aarhus Arkitekterne, NNE Pharmaplan, Brix & Kamp Rådgivende Ingeniører, Oluf Jørgensen Rådgivende Ingeniører, Royal Haskoning (NL)
Sub-consultants: Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, Bjørk & Maigård, Norconsult, Implement
Client: Region North Jutland
Area Masterplan: 330 000 m2
Hospital: 134,500 m2
Faculty of Health Science: 17 000 m2
Location: Jutland, Denmark 
Website: shl.dk
The prolific Danish practice Schmidt Hammer Lassen Architects has designed a solution for the massive Aalborg University Hospital project. 

Aalborg University HospitalAalborg University HospitalAalborg University HospitalAalborg University HospitalAalborg University HospitalAalborg University HospitalAalborg University HospitalAalborg University Hospital

From the Architects:

New Aalborg University Hospital in Northern Jutland, which is part of a governmental health reform, comprises a 330,000 m2 masterplan with 134,500 m2 hospital buildings and 17,000 m2 for the Faculty of Health Science of Aalborg University. 

The overall architectural approach of the proposal is to design the hospital with maximum attention on the individual user – the citizen. In the design, special attention has been paid to creating optimal conditions to support the comfort it gives when you know that your loved ones are in good hands.  Special attention has been paid to creating physical surroundings which are poetic and spatially diverse so the overall experience becomes less formal, less institutional and less impersonal.

The design merges the new hospital complex with the sloping landscape in a smooth transition from the existing Aalborg University. The concept of the new masterplan is to create an urban structure where streets, paths and courtyards form greatly diverse spaces, while referring to the human scale in both the buildings and the spaces in between.

The architectural idea is to enhance the characteristics of the existing landscape and to create synergy between the different functions of the hospital. The durable masterplan offers not only a maximum of flexibility in regards to future extensions but also meets the ambition of offering views and ample daylight in the whole structure for patients, relatives and staff.

The characteristics of the existing landscape are used to structure the hospital in a way where functions, such as the outpatient clinic, are situated with an entrance from East at ground floor level. In the levels above, with direct connection to the higher positioned terrain towards West, the emergency functions are placed. In this way the different work-flows are clearly separated while the closeness of the functions is maintained. The bed wards are placed with vertical connection to the inner street and all main functions. 

The functions are tied together by an inner street which is the vital connection in the whole structure. By carefully placing the different functions in relation to each other, we fulfill the ambition of closeness while supporting both a well-planned continuity of care and interdisciplinary knowledge sharing in the clinical work.

The judges’ report states: “The architecture is clear and meets the request of a hospital which offers a humane and spatial experience. The team has succeeded in creating a functional hospital with references to the human scale in both the interior and the exterior.”