Emmanuel Combarel and Dominique Marrec Architects (ECDM)

Valentin’s Apartment by ECDM

By  | 

Valentin ECDM

Architects from ECDM practice have redesigned a small, private space of Valentin’s Apartment located in Montrouge, France.

Valentin ECDMValentin ECDMValentin ECDMValentin ECDMValentin ECDM

From the Architects:

The transformation of this small apartment has above all been strategic: “Decompartmentalize” the place so as to fit out an open plan and elude the demand of an extra room by conceiving in the center of the volume a suspended white cube which generates comic and disconcerting use situations.

Valentin ECDMValentin ECDMValentin ECDMValentin ECDMValentin ECDM

This former artist studio characterized by a difference in height which shares the volume from a simple to a fake double height (3.70 m under ceiling in the main room) had been originally marqued by a awkward mezzanine under which one couldn’t be up and had, to get on it, to pass through a small doorway managed into a separating wall existing between the 2 volumes. First step the plan is freed from all occurrences. The matter is to work on a 50 m2 apartment in which the variety of orientations, volumes make possible unusual, uncommon living situations. The restraint of the demand of the client to fit out an independent bedroom has been turned into an advantage by putting this intermediary room in a central position, straddling the two floor levels, disconnected from the floor. The bedroom becomes an islet in the heart of the apartment around which you can turn, experimenting different moods: up / down, below / above, on / under and revealing unseemly uses.

Valentin ECDM

The bedroom, connoted as the archetype of privacy, intimacy, becomes an object of curiosity by transgressing his symbolic value, appearing like an anomaly. Open and visible from the entry, it stands for huge inhabited furniture. Facing the dining room, it can be used as a “bumrest” or a bench.

The bedroom is like a hut in the middle of the flat. Suspended right in the center of the apartment, leaving untouched the floor and the circulations around, it divides the space, reversing the perception of the atmosphere in the apartment by making private what is usually not: the living room. Wherever you stand below or above, it truncates the perception of the occupier’s bodies of whom one only sees the legs sitting, crossing or walking around in the place.

Valentin ECDMValentin ECDMValentin ECDMValentin ECDMValentin ECDM

Project: Valentin’s Apartment
Designed by Emmanuel Combarel and Dominique Marrec Architects ECDM
Area: 50 m2
Location: Montrouge, Paris, France
Website: ecdm.eu

You must be logged in to post a comment Login