in ,

Discover Second Skin designed by danielmsantos

Preserving the character, beauty, history of a building by modernizing it.

Discover Second Skin designed by danielmsantos
Photography by © Ivo Tavares

Architecture studio danielmsantos recently completed works on this rehabilitation project in the city of Figueira da Foz in Portugal. The goal was to preserve the building’s character, beauty, history, and brand while at the same time modernizing it.  This reinterpretation uses a bold language to address what is already there without overlapping it. As a reaction to new social and urban paradigms, a new building arises that retains the past while assuming the future, presenting a new reality and philosophy. Discover more after the jump.

Discover Second Skin designed by danielmsantos
Photography by © Ivo Tavares

From the architects: With a close relation with the Mondego river, the building rehabilitated by the architecture and engineering office danielmsantos, evokes memories of the belle époque in elegant Figueira da Foz and gives it a new, bolder and irreverent core.

Two centuries after being brought up, a new challenge comes to this riverside building that was once a manor house and hosted Municipalized Services. Pedro Daniel Santos, the architect of this rehabilitation project, embraced the adventure of preserving the character, beauty, history and brand of the building, adapting it, modernizing it, empowering it to live new stories. A new History. This reinterpretation resorts to a bold language that confronts the existing without, with that, overlapping it. Thus, a new building that preserves the past and assumes the future emerges, introducing a new reality and philosophy, as a reaction to new social and urban paradigms.

Discover Second Skin designed by danielmsantos
Photography by © Ivo Tavares

Copper stands as the link between the existing and the new, enveloping the entire building, sometimes adding a touch of contemporaneity with bold and angular shapes, others incorporating its essence, assuming itself as a whole, which extends, wraps and involves.

Discover Second Skin designed by danielmsantos
Photography by © Ivo Tavares

Cantilevered over the patio, the “bubble”, as it is affectionately called the most visible part of the new intervention, not only gives a new (and irreverent) front to the building, standing out and showing itself as the focus of the street, as it is the new welcoming element of the building, assuming the functions of reception and main office.

The space use paradigm was rationalized and maximized, having achieved greater accessibility, being able to receive people with reduced mobility, with direct access to the building now taking place through the east patio, by elevator or staircase.

Discover Second Skin designed by danielmsantos
Photography by © Ivo Tavares

In addition to providing a space for parking vehicles with an electric charging station and a technical area/engine room, the patio is now the main entrance to the building, promoting the way the building is acceded.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM PORTUGAL

The new relationship between the building and the street was greatly benefited: there is no longer a disfigured gable and another prominent element was created, a new heart, which gives new life to the building that supports it.

For an adequate use of the 2nd floor, a slight increase in the rooftop was carried out in the peripheral areas (the ridge kept the same level), so that, in addition to rationalizing the use of the existing space with the use of the attic of the roof between the roof windows, the interconnection between the old and the new was promoted by giving a contemporary look to the building without interfering with the urban landscape around it.

At the interior level, the intervention adapted the building to the new use concept. Despite being profound, with a new organization of the interior areas and the creation of new valences, the rehabilitation sought to be minimalist, in a subtle fusion between the contemporary, the usability and the preservation of the timeless character of the building.

The original aspects and construction techniques, sometimes exuberant, sometimes handcrafted, now gain a new stage with the conservation and recovery of the impressive plaster ceilings that adorn the entire 1st floor, the marble-effect paintings in the corridors or the partition, now a feature wall in one of the sanitary facilities.

Discover Second Skin designed by danielmsantos
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Discover Second Skin designed by danielmsantos
Photography by © Ivo Tavares

The palette of interior tones was intentionally chosen to simultaneously create an environment conducive to work and highlight the eclectic collection of art and furniture that punctuates the various spaces of the building.

The building, which already had a close relationship with light, now gains a whole new luminosity, achieved not only by subtle features, but also with the imposing spans of the new intervention and the choice of materials and colors.

Project name: Second skin
Architecture Office: danielmsantos, eng + arq – www.danielmsantos.pt
Main Architect: Pedro Daniel Santos

Location: Figueira da Foz
Year of conclusion : 2021
Total area: 1320

Architectural photographer: Ivo Tavares Studio – www.ivotavares.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Discover Hon Thom Island designed by 10 Design

Discover Hon Thom Island designed by 10 Design

Black Rock Opens a Whisky Paradise in Shanghai designed by hcreates