in ,

Alexandre-de-Sève Town House by Guillaume Lévesque Architect

Architect Guillaume Lévesque was in charge of this very unique renovation project of a 19th-century house in Montréal, Quebec

Photography by © Charles Lanteigne photo

Architect Guillaume Lévesque was in charge of this very unique renovation project of a 19th-century house in Montréal, Quebec. The owners wanted to transform an old 1880s duplex into a multi-unit and harmonize the original style of the building with a decidedly contemporary and uncluttered addition. Take a look at the complete story after the jump.

“I am very proud of the design work and site monitoring that we have accomplished at Alexandre-de-Sève townhouse. When I first visited the building with the clients, I knew it was going to be a great challenge. I immediately saw the potential of retaining the heritage of the existing building while adding a contemporary volume. This project would not exist today without the meticulous work of the contractor and craftsmen, engineers, team of architects, and landscape architect as well as the rigorous follow-up of clients.”

– Guillaume Lévesque, architect

Photography by © Charles Lanteigne photo

From the architects:

Restoration

Restoring a 19th-century house while retaining the heritage and creating a contemporary addition is quite a challenge.

The original 60m2 building has been fully restored and converted into two apartments: a two-floor 4 ½ and a 3 ½ on the second floor.

Both apartments have an open plan with abundant fenestration with large 3.65m high side windows carved into the brick wall. The attic has been completely covered with new slate tiles. The dormers and woodworking have been completely rebuilt.

Photography by © Charles Lanteigne photo

Addition of a contemporary townhouse

A 180m2 contemporary addition on three levels was also built at the back of the building. The basement includes a double garage with concealed door and storage rooms. The living room on the ground floor opens through large sliding doors onto a 4m x 12m outdoor terrace. It covers the driveway to the garage in the basement and offers a magnificent space for a dining room and sunny outdoor living room. The second floor contains the master bedroom, two bathrooms, and a living room which can also be a guest bedroom.

Photography by © Charles Lanteigne photo

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM CANADA

The addition includes large openings providing all interior spaces with a considerable amount of natural light. A sober facing of black metal panels covers the contemporary addition and gives the whole a neat finish.

Photography by © Charles Lanteigne photo

Overcoming Constraints

The Ville-Marie borough required that the existing building be preserved and restored. A challenge that the team of architects, accompanied by tinsmith craftsmen, cabinet makers, and masons, has successfully taken up.

Technical sheet
Typology: Residential
Location: Montréal, Quebec
Project: Town house and 2 housing units
Area: 310 m2
Status: Completed in 2020

Design team:
Collaborating architect: Matisse Aubin Thuot
Structural engineer and general contractor: GENIEX
Mechnanical / electrical engineer: Group Cémec Inc,
Landscape architect: L’espace paysage, Martine Boudreault
Photo credit: Charles Lanteigne photo

Dongzhimen 8 by André Fu Studio

Dongzhimen 8 by André Fu Studio

The Quayside by CL3 Architects Limited

The Quayside by CL3 Architects Limited