in , ,

Discover the new Serena Williams Building by Skylab Architecture at Nike World Headquarters

A workplace for 2,750 occupants at more than 1 million square feet

Serena Williams Building by Skylab Architecture
Photography by © Jeremy Bittermann

Portland-based studio Skylab Architecture designed the new Serena Williams Building at Nike World Headquarters in Beaverton, Oregon. At just over 1 million square feet, the building is the largest structure on the Nike campus. It establishes new links to the existing campus through restored wetlands, public plazas, and view corridors. The architecture was inspired by Nike’s heritage while providing innovative workspaces that enable designers to continue to imagine and deliver the future of sport. Anchored by a ten-story tower, the building will mark the epicenter of campus for this visionary company. Discover the complete story after the jump.

Photography by © Jeremy Bittermann
Photography by © Jeremy Bittermann

From the architects: The Serena Williams Building—a workplace for 2,750 occupants at more than 1 million square feet—is the largest structure at Nike World Headquarters. We led the design of all aspects of this complex building and program, including core and shell, interior design and furniture selection, and branding integration. Beyond its sheer scale, the project presented three principle challenges:
• How to create a new prototype for design-focused workspace that fosters chemistry and collaboration on an enormous scale.
• How to leverage regenerative principles to design for both the site and the building occupants through a partnership with nature.
• How to capture the ethos of sport, Nike’s heritage, and the spirit of Serena Williams, the ultimate warrior-muse and the building’s namesake.

Photography by © Jeremy Bittermann
Photography by © Jeremy Bittermann

The building consists of four parts: an underground parking garage and loading dock; a merchandising center for prototype retail spaces; integrated design studios for multiple product categories; and a 12-story tower with shared amenities for all of campus. Integral to the design is the concept of flow — a fluid state design strategy that is both efficient and enlightened. Flow facilitates unexpected connections and possibilities, both among designers and between disparate parts of the business. We created a variety of scales of gathering spaces to foster identity and connectivity, both indoor and outdoor. The building is organized around a principle that all designers for each brand within the business occupy a single level, while the services stack vertically between levels. In a first for Nike, products can move from sketch to prototype to final design to retail fixture all under one roof.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM THE UNITED STATES

In its former life, the building site contained a parking lot and an access road to an adjacent building, all next to a beautiful wetland that the campus had turned away from. For us, regenerative design involves working with nature as an active partner towards both respectful site design and intelligent construction with responsible systems and materials. To better connect to the natural landscape, we buried the existing access road along with all parking and loading to minimize the visual presence of cars and trucks. In terms of massing, each of the building’s distinct bars, or wings, cascade to the south and feature inhabitable, interlacing green roof terraces that overlook the wetland. A 260 kW photovoltaic array screens rooftop mechanical units from view. Stormwater is collected and returned to the wetland.

Photography by © Jeremy Bittermann
Photography by © Jeremy Bittermann
Photography by © Jeremy Bittermann
Photography by © Stephen Miller
Photography by © Jeremy Bittermann
Photography by © Jeremy Bittermann
Photography by © Jeremy Bittermann
Photography by © Jeremy Bittermann
Photography by © Stephen Miller
Photography by © Jeremy Bittermann
Photography by © Stephen Miller
Photography by © Jeremy Bittermann

The negative spaces created by the branching bars are treated with the same sensitivity as the interior spaces themselves. Courtyards, gardens, plazas and a sunken tennis court break down the scale of the building and provide informal outdoor spaces for work, recreation and relaxation. Natural light floods the workspaces along each bar from glazing on two sides and skylights above communicating stairs. Exposed concrete on the interior provides a raw, open palette in the design studios and expresses the building’s structure in key moments. Energy efficient mechanical systems include displacement ventilation and radiant sails. When building design reaches the scale of urban design, sustainability is non-negotiable.

Skylab Architecture team
Jeff Kovel, Design Director
Brent Grubb, Project Manager
Susan Barnes, Project Director
Robin Wilcox, Project Director
Nita Posada, Interior Architecture Lead
Louise Foster, Project Designer

Project team
Architecture and Interior Design – Skylab Architecture
Building Enclosure – Facade Group
Civil Engineering – WHPacific
Code Consultant – Code Unlimited
Contractor – Hoffman Construction
Kitchen Consultant – HDA
Landscape – Place Landscape
Lighting – Luma
Mechanical/Electrical/Plumbing – PAE
Signage/Wayfinding – Ambrosini Design
Sound – Listen Acoustics
Specifications Consultant – M.Thrailkill
Structural Engineering – Thornton Tomasetti
Sustainability Consultant – Brightworks

Photography
Jeremy Bittermann, Stephen Miller

Find more projects by Skylab: www.skylabarchitecture.com

Casa Waldo Surface Resources

Casa Waldo – Eco-Friendly Desert Oasis in New Mexico designed by Surface Resources

inStone by Atelier DRK

Tile Trends for 2022: 5 Must-See Designs