Housing

Hansha Reflection House by Studio SKLIM

By  | 

Hansha Reflection House

Project: Hansha Reflection House
Designed by Studio SKLIM
Key Personnel: Kevin Lim
Collaborators: Federico Mira (3D Visualization)
Scope: 124 sqm
Location: Nagoya, Japan
Website: sklim.com
Japan is the place to take your regular family home into the field of avant-garde, the latest example is Hansha Reflection House designed by Studio SKLIM. View more of the project after the jump:

From the Architects:

65% of low rise Japanese houses are constructed out of timber, a material that has the strongest weight to strength ratio amongst other building materials like concrete and steel. Using timber from a renewable source, coupled with building technology that utilised a hybrid of traditional mortise and tenon joint system with steel bracketing, this house was able to push the ubiquitous “boxed” building envelope for timber residential construction in Japan.

The solution to push the Public program to the upper level was obvious with the need to accommodate parking for 3 cars. In addition, this offered an elevated scenic view of the park by having living/dining/kitchen at the second level. The extensive 3.2 m wooden cantilever was unusual with the norm capped at 1.5 m. The initial structural concept of using a truss floor progressed to the final structural solution; using an elegant inspiration from bridge construction and book shelf bracketing. Further reinforcement of the structure was made in the courtyard wall to reduce eccentricity of built form and thus lateral movements during earthquakes.

Hansha Reflection HouseHansha Reflection House

The outer form reflected the inner structure of the building, creating opportunities for expression of inclined surfaces. These further expressed their responses to rainwater drainage and the sublime reflection of the surrounding landscape. In order to bring views of the exterior Sakura into the dining space, an asymmetrical window ledge was purposefully built, providing a material continuity from exterior to interior and framing the picturesque view.

Hansha Reflection House

The idea of “Reflection” was multifarious and became a series of unfolded meanings; exterior reflection of surrounding, interior reflection of surroundings, introspective reflection spaces and reflection of the house structure.

Hansha Reflection HouseHansha Reflection House

The landscape falls into three areas, the front yard, the courtyard and the roof deck. The front yard accommodates parking for three cars and becomes the entrance frame for the house. The connecting tissue to the park relies on the structurally evolved facade that visually associates with it and uses similar ground paving material. The courtyard, an intimate private garden forms part of the environmental funnel to dissipate hot air during summer. This space further anchors the master bedroom, 1-tatami introspective room, and double volume library. The roof deck, the pinnacle of the house further heighten one’s sense of place with its surroundings and provides the perfect viewing platform for both Hanami (Sakura) and Hanabi (Fireworks) festivals.

Hansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection HouseHansha Reflection House

Hansha Reflection House condenses the energies on site to formulate a dwelling that looks back at the surroundings with a slight twist.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply