Housing

Garden Tree House by Hironaka Ogawa & Associates

By  | 

Tree House Hironaka Ogawa

Project: Garden Tree House
Designed by Hironaka Ogawa & Associates
Architect in Charge: Hironaka Ogawa
Size: 50.9 sqm
Location: Kagawa, Japan
Website: www.ogaa.jp
Photography: Daici Ano
In order to built an extension for a thirty-five years old house, architect Hironaka Ogawa has tried to save Azelkova and Camphor trees found on the site. These trees looked over the family for thirty-five years and now in the new household will live alongside the daughter of the family and her husband.

For more info on this sentimental project continue after the jump:

Tree House Hironaka OgawaTree House Hironaka OgawaTree House Hironaka OgawaTree House Hironaka OgawaTree House Hironaka OgawaTree House Hironaka OgawaTree House Hironaka OgawaTree House Hironaka OgawaTree House Hironaka OgawaTree House Hironaka OgawaTree House Hironaka Ogawa

About the Project:

Azelkova tree and a Camphor tree stood on the site since the time the main house was build thirty-five years ago. Removing these trees was one of the design requirements because the new additional building could not be built if these trees remained. When I received the offer for the project, I thought of various designs before I visited the site for the first time. However, all my thoughts were blown away as soon as I saw the site in person.The two trees stood there quite strongly. I listen to the stories in detail; the daughter has memories of climbing these trees when she was little.

These trees looked over the family for thirty-five years. They colored the garden and grew up with the family. Therefore, utilizing these trees and creating a new place for the client became the main theme for the design. In detail, I cut the two trees with their branches intact. Then I reduced the water content by smoking and drying them for two weeks. Thereafter, I placed the trees where they used to stand and used them as main structural columns in the center of the living room, dining room, and kitchen. In order to mimic the way the trees used to stand, I sunk the building addition 70 centimeters down in the ground. I kept the height of the addition lower than the main house while still maintaining 4 meter ceiling height. By the way, the smoking and drying process was done at a kiln within Kagawa prefecture. These two trees returned to the site without ever leaving the prefecture.

The client asked a Shinto priest at the nearby shrine to remove evil when the trees were cut. Nobody would go that far without a love and attachment to these trees. When this house is demolished and another new building constructed by a descendant of the client hundreds of years from now, surely these two trees will be reused in some kind of form.

Source ArchDaily. *

You must be logged in to post a comment Login