in , ,

Tama’s Tee Home by Luigi Rosselli Architects

Luigi Rosselli Architects designed this stunning residence located in a Sydney beachside suburb. The project combines concrete – a strong building material – with softer and more traditional architectural and interior elements to realise a contemporary interpretation of the traditional beach house. Take a look at the complete story after the jump.

From the architects: ‘Tama’ is short for Tamarama: a Sydney beach suburb, famous for its hedonistic surf culture, gradually being gentrified by a population that exchanges stock market tips while running barefoot to the ocean with a surfboard tucked under their arms.

Geographically characterised by steep escarpments that surround the beach (far narrower than its near neighbours at Bondi and Bronte), the homes that cling to Tamarama’s hillsides are a mishmash of ticky-tacky boxes left by the previous generation of beach bunnies, now dwindled by skin carcinomas.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM AUSTRALIA

Tama’s Tee Home was constructed on what was solid and reusable from the previous house. Approximately fifty-percent of the previous structure was kept, including the large sandstone retaining wall to the front of the home and the garage beneath. The new concrete ‘Tee’ structure to the front of the house was designed so that it would rest on the single point of the garage structure below that would bear the weight; this explains the ‘unipod’ shape to the front façade of the home and the need to provide it with a solid concrete structure.

Ocean side architecture must be designed and constructed with very weather resistant materials: the salt, humidity and wind are implacable agents of rapid decay. If used properly, concrete is quite resistant to such seaside aggression. Marine grade roofing materials and stainless steel fixings are necessary in this position.

To adapt to the hillside the house was built over four storeys. Located on level three, the main living area benefits from ocean views to the northeast and a sheltered terrace to the northwest side that is protected from the strong coastal winds.

Project Architect, Raffaello Rosselli provided his own detailing and material palette interpretation for a refined beach house, embracing natural materials, exposed roof framing and light finishes that are washed by dappled and ever changing light that filters through custom designed shutters.

Photography by ©Prue Roscoe, Edward Birch

Find more projects by Luigi Rosselli Architects: www.luigirosselli.com

Hotel Interior in Gdańsk by IDEOGRAF Architectural Studio

NOON Afterschool by TACO taller de arquitectura contextual