in ,

The Mountain View by Onexn Architects

Onexn Architects recently completed the renovation of a mixed use building situated beside Yanhan Mountain

The Mountain View by Onexn Architects
Photography by © Zhang Chao

Onexn Architects recently completed the renovation of a mixed use building situated beside Yanhan Mountain. The architects intended to establish a new dialogue between nature and the building, and create experiences that are relevant to daily life. Discover more after the jump.

From the architects:

01Natural and serene surroundings

Situated beside Yanhan Mountain, the building is very close to nature and not far away from the city as well. It boasts tranquil natural surroundings, and faces multiple building clusters and public spaces of OCT LOFT, Shenzhen.

The client’s design brief didn’t specify a clear direction for the renovation of the dilapidated building, so the architects had to identify a most appropriate solution among various possibilities.

The Mountain View by Onexn Architects
Photography by © Zhang Chao

02Nature-facing building

In the bustling concrete jungle, nature is very precious. The original building is dilapidated, contrasting yet integrating with lush greenery around it. Through prudent design intervention, Onexn Architects intended to establish a new dialogue between nature and the building, and create experiences that are relevant to daily life.

The building consists of 5 floors. It adjoins a dormitory building and a court on east and south sides, and nestles under Yanhan Mountain on north and west sides. Before renovation, the first floor of the building was still in use, while the storeys above were in disrepair and leaky.
However, both the client and Onexn Architects saw new possibilities, hoping to bring people back to the building and feel the unique beauty of nature.

The Mountain View by Onexn Architects
Photography by © Zhang Chao

03Combination of art and commerce

The project is situated within OCT LOFT, a creative and cultural park that has accumulated rich cultural resources over the years. Based on the surrounding business environment, the client hoped that commercial operations in the building emphasize nature, integration, rarity and complementarity. After investigation and research, Onexn Architects decided to carry out transformation and renovation based on three key points: combination of art and commerce, complementarity of catering space and workspace, and branding-oriented spatial operation.

Through renovating and repurposing the building, the architects aimed to create a distinctive and mix-used cultural complex, which integrates diversified functional spaces such as store, restaurant, art gallery, theater, workspace, etc. The team incorporated a series of new business modes into the architectural space, to reorganize and activate the old property, blend it with surrounding fabric, and create a new artistic destination for the city.

The Mountain View by Onexn Architects
Photography by © Zhang Chao

04Iconic facades that blend into nature

New facades were naturally formed through enriching and integrating architectural spaces. The architects created large areas of blank surfaces and void spaces at staggering heights, and attached great importance to visitors’ experience, including the journey of entering the building and interaction with outdoor environment from the interior. The team hoped that visitors would be touched by nature and stimulated to interact with the building along the way walking close to the architecture.

The east facade is partially hidden in nature. The original entrance of 1F is not used as the main entrance of the building, since the lease of the existing canteen on this floor hasn’t expired yet. Instead, the architects made use of the height difference of the site, and set the main entrance beside the west square, which can be reached by pedestrians and vehicles along a slope.

Trees reveal a corner of the slope. The boundary of the slope is defined by weathering steel screens, which help guide visitors to stroll upwards and reach the main entrance.

Standing on the small yet open square in front of the main entrance, visitors can have a panoramic view of west and south facades of the building. Onexn Architects tried to create a holistic building surface. The whole architecture is like a hill, with stacked volumes extending to the sky and Yanhan Mountain.

The terrace above the main entrance is connected with a black spiral staircase that leads to 4F and 5F. Diversified structural blocks and distinct material textures complement each other, together producing an iconic facade.

Photography by © Zhang Chao

05Multiple functions and diversified spaces

How to organize diversified functional areas in a reasonable manner and even leave space for future functional adjustment was a primary consideration. 2F is a vigorous space for pop-up market and exhibition, while 3F mainly functions as workspace. Restaurant, art gallery and theater are set on 4F and 5F. The fourth floor is the most complex space, which accommodates an urban exhibition hall, a bookstore, a gallery space, and theater entrance, etc.

The Mountain View by Onexn Architects
Photography by © Zhang Chao

4F – Urban Exhibition Hall

As the elevator reaches 4F, the urban exhibition hall will firstly come into view. Onexn Architects took advantage of the 1.2-meter height difference within the space, and created an experiential exhibition space where visitors can wander around.

After completion of the renovation, Onexn Architects curated an exhibition themed on “Concept of Dialogue” in this exhibition hall, which displayed the whole process of the project, from preliminary discussion to construction.

The Mountain View by Onexn Architects
Photography by © Zhang Chao

Staircase renovation (2F-4F)

Staircase stretches from 2F to 4F, forming an atrium space. Natural light penetratesand filters into the atrium. The staircase is the main traffic node within the architectural space, and at the same time provides a venue for resting and salon activities.

4F – Bookstore

The bookstore is set around the skylight and beside the stairwell. The skylight and large areas of glass bring daylight and outdoor greenery into the space, thereby enhancing fusion and interaction between interior and outside.

The Mountain View by Onexn Architects
Photography by © Zhang Chao

4F – Art gallery

Opposite to the bookstore is an art gallery, where Onexn Architects retained an existing structural column. The exposed reinforced concrete column contrasts with clean and smooth new walls, hence generating a dialogue between the old and new. Besides, it also functions as a clue to the art gallery, where original architectural structures were completely preserved.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM CHINA

The existing grid of beams helped form a column-free gallery space. The ceiling shows a strong sense of order and is highlighted by light, which generates a bright and aesthetic environment.

The Mountain View by Onexn Architects
Photography by © Zhang Chao

Theater (3F-4F)

The theater occupies the east side of 3F and 4F. The architects created several setbacks outside theater space, to form a double-height veranda, which guides people to enter the interior and allows them to enjoy and interact with greenery, sunshine and nature. This veranda blurs the boundary between the architecture and the surrounding environment. Steel columns at the corridor area are arranged in a row, which echoes flourishing plants nearby. Another entrance of the theater is set on 3F, which is flat and barrier-free.

5F – Restaurant

The restaurant sits on the top floor. Functional spaces including private dining rooms and kitchen are folded out around the central courtyard and based on external environment. Onexn Architects rotated those volumes and carved out the rooftops, to establish a relatively close relationship between the interior and nature. Each room has a triangular balcony, which helps enhance interaction with nature. Standing here, you can smell the fragrance of plants and feel the mottled tree shadows.

Around the central courtyard is an open-air veranda, which not only links different areas but also blends the space into nature. The veranda is supported by rectangular steel pillars, which are arranged in a matrix, endowing the space with a sense of lightness and order. The restaurant floor is covered by various materials including greenery, pebbles, corrosion-resistant wooden panels and cement, to demarcate different functional spaces.

Project information
Project name: The Mountain View
Location: Building 6, Xiangshan Village, Xiangshan Street Community, Shahe Sub-district, Nanshan District, Shenzhen, China
Design firm: Onexn Architects – www.onexn.com
Chief architects: Zhang Bo, Wang Jingjing
Design team: An Bingxiang, Fu Yanli, QiuJianhai, Zeng Ming, Wang Wanyue, Yuan Jingjing, Cai Ziying(Intern), Jiang Peichuan(Intern)

Weinan Vanke Town Sales Center by ONE-CU Interior Design Lab

Weinan Vanke Town Sales Center by ONE-CU Interior Design Lab

BARRIL Restaurant by PAULO MERLINI architects

BARRIL Restaurant by PAULO MERLINI architects