in , ,

Take a Tour of Cube | House designed by Palette Architecture

Palette Architecture blends the traditional and contemporary with addition of new volume

Take a Tour of Cube | House designed by Palette Architecture
Photography by © Emily Gilbert

Palette Architecture have designed CUBE | HOUSE, housed in a historic brownstone in Brooklyn, New York. The late-nineteenth-century Italianate townhouse needs to be saved. The building’s character had become jumbled as previous owners pulled away the original elements, partitions, and materials. The design brief asked for the house’s original character to be revitalized, as well as modern linkages to history and environment.

Take a Tour of Cube | House designed by Palette Architecture
Photography by © Emily Gilbert

From the architects: 

“The architectural approach was twofold,” says Peter Miller, a Partner at Palette Architecture. “In addition to creating a threshold to the historic qualities by carving a 17-foot square hole into the rear of the home, we endeavored to create new contemporary connections through a 20-foot cube located in the rear yard.”

A precise incision

The removal of the rear wall exposes the contrasting qualities of the parlor and garden levels. While the upper level retains much of the building’s original detailing, the lower floor does not. A thin metal portal outlines the opening, drawing attention to the contrast. On the lower level, the incision allows for a continuation of an open plan. On the upper level, a gridded glass wall infills the portal and creates a delicate veil to the more traditional character of the upper floors. Taking cues from 19th-century Brooklyn building traditions, the glass wall becomes a porous threshold between the old and new.

Take a Tour of Cube | House designed by Palette Architecture
Photography by © Emily Gilbert

A Cube of connectivity

The cube addition is a minimally-adorned, double-height extension that stands in contrast to the upper floors. It is free of all moldings and partitions, a characteristic that extends throughout the garden level. The narrow edging of the kitchen cabinetry, the elegantly thin borders of the custom herringbone floor, and the thin lines of each light fixture set the aesthetic of this floor. Ancillary programs such as the pantry, cellar stairs, powder room, and wine storage fill the narrow space along the Western edge of the kitchen.

“The form of the cube allows for a variety of outdoor spaces, and the carefully crafted openings accentuate connections to nature,” explains Miller. “For example, the upper face of the cube features a large, asymmetrical skylight that provides a tangible connection to the exterior environment, allowing residents to track the passage of time and weather from the interior.”

The skylight also creates a visual link between the partially-sheltered rooftop terrace above, and the people inside. The rear face of the cube features four full-length doors and a gridded glass curtain wall that faces onto a sunken brick court and manicured gardens beyond. Nestled amongst the native grasses and shrubs, several hidden seating areas were created, as well as a patio for entertaining.

Take a Tour of Cube | House designed by Palette Architecture
Photography by © Emily Gilbert

Upper-level intricacies

In contrast to the lower floors, the upper levels are more partitioned and intricately programmed. On the first floor, guests are welcomed into an open, yet formal parlor. Large pocket doors open into a rear library leading down into the cube below. Unique Italianate trims, moldings, and colors distinguish the library and parlor, evoking a true sense of the building’s original character. A refurbished wooden staircase leads from the entry hall to the more intimate second floor. At the top of the stairs, a personal study, adorned with bookshelves and a pair of glass doors, leads out to a roof terrace overlooking the garden. The second floor also includes the primary bedroom suite, which features a working fireplace, a restored bedroom niche, and a marble-clad bathroom. The third floor features a pair of bedrooms and bathrooms, each with unique wall coverings, fixtures, and lighting.

Photography by © Emily Gilbert
Photography by © Emily Gilbert
Photography by © Emily Gilbert
Photography by © Emily Gilbert
Photography by © Emily Gilbert
Photography by © Emily Gilbert
Photography by © Emily Gilbert
Photography by © Emily Gilbert
Take a Tour of Cube | House designed by Palette Architecture
Photography by © Emily Gilbert

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM THE UNITED STATES

“The traditional and tailored aspects of the upper floors stand in contrast to the simple and airy qualities of the garden level and cube,” concludes Peter Miller. “However, the cube harmonizes them and mediates the interaction of interior and landscape, just as the incision and ‘veil’ mediate the two distinct interior characteristics.”

Project information
Location: Park Slope, Brooklyn, NY
Architects: Palette Architecture LLC – palettearch.com
Project Manager: Peter Miller, AIA
Design Team: Jeff Wandersman, AIA, John Sunwoo, AIA
Builder: Grant Davis Thompson
Structural Engineers: KCE Consulting Engineering
MEP Engineers: Ramierz and Azadian Analysis and Design
Landscape: Isobel Herbold Design
Suppliers: Brombal Windows, USAI, Plug Lighting, Tracy Glover Lighting, The Urban Electric Company, Barber Wilsons, Duravit, Newport Brass, Randolph Morris, Rohl, Gaggenua, Sub-zero, Wine Guardian, Zephyr
Completion Date: 2018
Photo credit: Emily Gilbert

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Fulldraw Vineyard Winery + Tasting Room by Clayton Korte

Fulldraw Vineyard Winery + Tasting Room by Clayton Korte

The Benefits of Roofing Insurance

The Benefits of Roofing Insurance (and Why It’s Important That Your Contractor Has It)