Glass Pavilion by OFIS arhitekti

By  |  Comments

OFIS arhitekti designed a desert retreat that functions as an observatory located in Spain’s gorafe desert. Take a look at the complete story after the jump.

RESEARCH

The Glass Pavilion is a research prototype for a comfortable if elementary retreat in a tense juxtaposition with harsh surrounding environment. The project, initiated by Guardian Glass is challenging thermal and structural abilities of glass. Instead of focusing only in “a glass as a window element” the concept explored its advanced potentials, e.g. transparent but shading element, a thin but thermally efficient envelope that is also the sole structural support.

This project is a response to the local, desert climate conditions. It is about both passive design and renewable energy generation. The building’s footprint contains every element that makes life possible from energy production to waste water treatment, while maintaining a comfortable interior only surrounded by a stunning, uninterrupted 360‎° views.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM SPAIN

PROGRAM

The Glass Pavilion will be the setting of a 1-week retreat for a single person or a couple. The guests will be selected from different tourist sharing platforms. The internal space is organized in 3 parts: bedroom, living area and bathroom with sanitary core in the middle with all of the spaces opening towards the porch which is a covered and shaded external platform that is protected from the sun and wind.

GLASS WALLS AS A STRUCTURE

The unit uses the vertical glazing panels of the envelope as structural walls, resisting the desert’s high-speed winds and supporting the timber stressed skin roof and deck. The glass thermally efficient envelope is constructed of triple glazing walls that, due to use of almost invisible coatings, protects the interior from the sun.

Excerpt from AKT II structural engineers: “This is the third iteration of our collaboration in research and design with OFIS Architects, continuing our exploration into the intrinsic structural nature of glass and timber. Set in the harsh weather conditions of Spain’s Gorafe desert, the unit uses the vertical glazing panels of the envelope as structural walls, resisting the desert’s high-speed winds and supporting the timber stressed skin roof. Our Envelopes team developed bespoke details to accommodate the structural function of the glazing, and supported the client during the procurement phase.”

Photography by Jose Navarrete

Find more projects by OFIS arhitekti: www.ofis.si