in , ,

Wimbledon House by Studio AVC

The design aims to preserve and enhance the character and appearance of the existing building by creating a better quality home with a high quality design that responds to today’s needs

Wimbledon House by Studio AVC
Image Courtesy of © Studio AVC

Studio AVC have recently completed this stunning house refurbishment project in London,UK. The project comprises the refurbishment of the existing semi-detached house as well as a new three storey side extension and a loft conversion. It also includes extending the property towards the rear garden to create a separate garden flat and an enlarged living area to the main house. Discover more after the jump.

Wimbledon House by Studio AVC
Image Courtesy of © Studio AVC

From the architects: The project comprises the full refurbishment of an existing semi-detached house as well as a new three storey side extension and a loft conversion. It also includes extending the property towards the rear garden to create a separate garden flat and an enlarged living area to the main house.

The design aims to preserve and enhance the character and appearance of the existing building by creating a better quality home with a high quality design that responds to today’s needs.

Image Courtesy of © Studio AVC
Wimbledon House by Studio AVC
Image Courtesy of © Studio AVC

The new ground floor layout unifies the living spaces in the main house to create an open-plan space. The existing walls have been removed to maximise the space and light and also to create views towards the garden from all parts of the ground floor including from the entrance and living room. The new extension’s full height doors allow the living spaces to open to the garden, connecting inside and out. By changing the layout a new study room and stairs have been provided in addition to the new kitchen and living room.

The refurbishment also allows the ground floor layout to be more flexible. The garden and ground floor are designed to be dividable with hidden pocket doors to create a separate ground floor flat in addition to the main house. This flexibility provides for a rentable one bedroom flat or a perfect en-suite guest room.

The first floor of the property, where privacy becomes very important has access to the walkable roof that is used as a balcony. High balustrades with vegetation creates privacy and avoids overlooking in respect to the neighbours. A large walkable roof light is located to provide natural daylight into the living space and is also used as a seating at the centre of the green roof. With the aim of the wellbeing, a ‘healing room’ opens to the green roof on this floor.

Wimbledon House by Studio AVC
Image Courtesy of © Studio AVC

The loft includes a large master bedroom with an en-suite bathroom, a dressing room and a reading corner.

The layouts are designed for simplicity and functionality. However, the design of the interiors achieves a softer touch by using bespoke detailing and a rich palette of materials such as brick, tiles and wood. It is inspired by nature and explores the use of sustainable materials. The floor finishes have a 40% recycled content and incorporate efficient underfloor heating.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM  THE UNITED KINGDOM

In addition to using sustainable construction methods, smart home technology is used throughout the house to control security, heating, lighting and sound systems.

The colour scheme has been selected from natural elements and emphasis a feeling of relaxation in a natural environment.

Wimbledon House by Studio AVC
Image Courtesy of © Studio AVC

The deep blue kitchen is contrasted with warm colours of brick and wood. Animal patterns and colours of nature have been used throughout the house. The downstairs toilet is inspired by the rainforest while the family bathroom is inspired by the ocean.

Architectural and Interior Design: Studio AVC – www.studioavc.com

our Houses in One by Kuba & Pilař architekti

Four Houses in One by Kuba & Pilař architekti

Hotel Interior Ideas to Maximise Guest Privacy

Hotel Interior Ideas to Maximise Guest Privacy