in , ,

Take a Tour of E07 Apartment designed by Malfinio

Renovation of an early 1900’s apartment in a tenement house.

Photography by © BoysPlayNice

Malfinio renovated an early 1900s tenement house apartment for a young family. The key points of the design are the interconnection and compactness of the whole expressively manifesting its function. This is achieved through the playful use of materials, colours and textures acting as a unifying motif. Discover more after the jump.

Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice

From the architects: We tailored this renovation of an apartment from the turn of the 19th century in Prague’s Bubeneč district to young clients with two, perhaps three little creatures.

The clients, together with the space and place as such, were the primary source of inspiration – their requirements, lifestyle, and the feeling they evoke.

The brief was, in many ways, very concrete – the clients wanted a cement floor tiling with a distinct four-pointed star pattern, a supermirror kitchen island, or several pieces of furniture (bed, atypical drawer), which were moved in from another place.

In developing the design, we had to deal with a couple of contradictory requirements in a relatively small area. Interconnection and compactness of the whole manifesting its current functional purpose were our key concepts.

Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice

In this metamorphosis of tiny details, the materials, colours and textures played a crucial role. They are playfully featured on individual parts of the apartment and interconnected more than just in the openings.

The apartment, which originally consisted of smaller rooms, as was common in this period, saw several adjustments in its floor plan. First, by removing a wall, we created a central space – the heart of the apartment. This way, we altered the overall movement patterns in the apartment. This adjustment also made way for enlarging the bathroom.

The central room opens to the children’s room with Montessori elements on one side and the bedroom with a workstation on the other. Overarching elements in the living spaces are subtle colours and clean, regular lines of the atypical furniture.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM THE CZECH REPUBLIC

The apartment has an array of lighting (from standard interior lighting to furniture lighting), which facilitate particular atmospheres while also making the outstanding pieces of furniture come to the fore. Amongst them, the Stella coffee table by Jiří Krejčík, the Roly Poly armchair and the legendary Togo Sofa are worth mentioning.

Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice

Upon entering the apartment, the whole design has a playful clear-cut.

The hallway allowed us to employ a wilder look. In its more tender layer, we complemented this space with a mirror play and a flow created by the colours changing on its distinct-patterned floor tiling (shading from medium grey to mustard ochre and powder pink).

Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice

From the hallway, there are doors leading to a separate, hidden toilet or to a generous bathroom.

The whole apartment features remarkable pieces of author textiles from the Geometr Studio.

Image Courtesy of Malfinio

Project information
Studio: Malfinio – www.malfinio.cz
Author: Martina Homolková
Project location: Prague
Project country: Czech Republic
Project year: 10/2020 – 04/2021
Completion year: 2022
Gross Floor Area: 123 m²

Photographer: BoysPlayNice – www.boysplaynice.com

Collaborator
Technical supervisor of the investor: Petr Klapka

Office Space Design: What You Need to Remember

The Modern Application of 3D printing in Architecture