in ,

Tianyou Experiential Primary School and Kindergarten by BAU (Brearley Architects + Urbanists)

BAU was selected through invited competition to design a combined24-classkindergarten and 48-class primary school on the rapidly urbanizing fringe of Suzhou New District

Tianyou Experiential Primary School and Kindergarten by BAU (Brearley Architects + Urbanists)
Photography by © Dera

Shanghai and Melbourne based architecture company BAU (Brearley Architects + Urbanists) recently completed their latest project in Suzhou, China -Tianyou Experiential Primary School and Kindergarten. The project is comprised of a 24-class kindergarten and a 48-class primary school. In this project, BAU were the architects, interior designers and landscape architects. Discover more after the jump.

Tianyou Experiential Primary School and Kindergarten by BAU (Brearley Architects + Urbanists)
Photography by © Dera

From the architects: BAU was selected through invited competition to design a combined24-classkindergarten and 48-class primary school on the rapidly urbanizing fringe of Suzhou New District.

classrooms and the in-between
Cutting edge education models explore a more interactive, collaborative, inquisitive, student-centred, teaching-learning environment. Consequently the goal of the contemporary school building is to blur the line between formal teaching in classrooms and the informal learning of the in-between spaces. With smart spatial design, informal teaching can inhabit the informal learning spaces, and vice versa. This new approach to education requires the entire school to become a teaching-learning environment.

Tianyou Experiential Primary School and Kindergarten by BAU (Brearley Architects + Urbanists)
Photography by © Dera

Small site, lots of program

Previous BAU school projects have lead to outcomes of buildings as figures on a ground of open space. With this project (a primary school and a kindergarten on a smaller site) the figure ground plan can be perceived as the reverse – open space as figures in a ground of building – more Circus Maximus or Piazza Navona than Levittown or Oak Park.

Tianyou Experiential Primary School and Kindergarten by BAU (Brearley Architects + Urbanists)
Photography by © Dera

Informal teaching and learning

The site has been conceived as a building podium with the various open spaces required, extracted from that podium: the sports ground; the playground for the kindergarten children; the courtyards for the primary school children; entrances for both schools; and a ring of green between the schools and the footpath.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM CHINA

What remains is in effect a meandering beam that runs around all the open spaces. This meandering beam contains a new innovative network– traditional school corridors have been transformed into lumpy and generous spaces where informal teaching and learning are encouraged. Within the largest of these corridors a number of semi-enclosed learning spaces are provided for informal events such as exhibitions and larger group work.

Photography by © Dera
Tianyou Experiential Primary School and Kindergarten by BAU (Brearley Architects + Urbanists)
Photography by © Dera

Formal teaching and learning

Six regular beams chasing the sun, contain modified classrooms and straddle the meandering beam. Within these beams, each pair of traditional classrooms is provided with a glass-walled meeting room. This enables smaller student teams to communicate without distracting the rest of the class, and still be within easy reach of the teacher. The informal / formal parts of the building are clearly articulated spatially, formally and materially.

Place, iconography and abstraction

Working with Chinese classical garden scholar, Craig Easton, the project engages with local geometries and motifs via unexpected framing, scaling, slippage, layering, wrapping and more to further integrate art and play with the learning environment.

Photography by © Xiazhi
Photography by © Xiazhi
Tianyou Experiential Primary School and Kindergarten by BAU (Brearley Architects + Urbanists)
Photography by © Xiazhi

Kindergarten is German for children’s garden

Five themed gardens provide the kindergarten with places to: dream, act and perform in the imagination garden; to swing, climb, slide and jump in the muscle garden; to dig, plant, pat, and explore in the nature garden; to shovel, sweep, and organise in the work garden; and to smell the flowers, taste the herbs, feel the water, listen to the pipes, and touch the textures in the garden of the senses.

Photography by © Xiazhi
Photography by © Xiazhi
Tianyou Experiential Primary School and Kindergarten by BAU (Brearley Architects + Urbanists)
Photography by © Xiazhi

Past, present and future

This project demonstrates that ancient spatial models can work together with current educational theories, to provide contemporary teaching and learning environments for future generations.

Project Data
Project Status: Completed 2020
Location:Suzhou New District, Suzhou, Jiangsu
Design Period: 2017-2020
Client:Suzhou Science and Technology City Social Service Center
Site Area: 55,891㎡
Construction Area:67735.95
Construction Cost:RMB 400 million
Typology:Education

Find more projects by BAU – www.bau.com.au

Program:
Kindergarten:24 classes, multi-function hall, music classrooms, reading classrooms, art classrooms, miniature kitchen
Primary school: Yr1-6 48 classes, multi-purpose theatre, lecture hall, exhibition hall, library, art classrooms, computer classrooms, calligraphy classrooms, music classrooms, dance classrooms, technology classrooms, science laboratories, broadcast classroom, canteen, sports and activities hall

BAU Project Team:
Principal:James Brearley
Architecture:Steve Whitford,Luo Huaili, Francisco Garcia Sung,Pablo Jimenez Fernandez, Tang Binbin, Li Zheng, Jiang Yujia, Tammy Li Xufeng, Lu Penghong, Rong Yu, Wu Chong, Wang Hongbin, Wang Shuangdiao, Shen Yangyang, Zhang Jiemin, Craig Easton (artist)
Landscape: Huang Fang, Guo Liexia, Xiong Juan, Shi Zhengting, Wang Zeyuan, Gu Zhuocheng, Wu Xiaojian, Zhong Yi, Zhang Xinwei, Zhu Qizhen, Berry Pan
Interior: Zhou Yuhai, Wang Mingdong, Guo Yuejiao, Zheng Jiamin, Chen Xianwei

Contractor: Nantong Si Jian Construction Group Co.,Ltd
Engineer + Architectural Documentation: University of Science & Technology Suzhou, Design & Research Institute Co., Ltd

Main Materials:
Concrete, stone, glass, tiles

Photographer:Xiazhi, Shuhe, Dera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Central Area Backyard Cottage by Fivedot

Central Area Backyard Cottage by Fivedot

Take a Tour of the Lieben Bar designed by All Design Studio

Take a Tour of the Lieben Bar designed by All Design Studio