House on the Cliff by Fran Silvestre Arquitectos

By  |  Comments

House Cliff Fran Silvestre

This bright-white house named House on the Cliff, located in Alicante is a work of Spanish studio Fran Silvestre Arquitectos. Shining example of contemporary art meeting architecture. More images and information after the break.

House Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran SilvestreHouse Cliff Fran Silvestre

From the Architects:

We like the virtue of architecture which makes possible constructing a house on air, walking on water… An abrupt plot of land overlooking the sea, where what is best is to do nothing. It invites to stay. A piece that respects the land's natural contour is set in it. Above, a shadow, the house itself, looking calmly at the Mediterranean. Under the sun, the swimming-pool brings us closer to the sea, it becomes a quiet cove. In the inflection point, the stairway proposes a evocative path, a garden in the basement… Due to the steepness of the plot and the desire to contain the house in just one level, a three-dimensional structure of reinforced concrete slabs and screens adapting to the plot's topography was chosen, thus minimizing the earthwork. This monolithic, stone-anchored structure generates a horizontal platform from the accessing level, where the house itself is located. The swimming-pool is placed on a lower level, on an already flat area of the site. The concrete structure is insulated from the outside and then covered by a flexible and smooth white lime stucco. The rest of materials, walls, pavements, the gravel on the roof… all maintain the same colour, respecting the traditional architecture of the area, emphasizing it and simultaneously underlining the unity of the house.

Project: House on the Cliff
Designed by Fran Silvestre Arquitectos
Project Team: Fran Silvestre, María José Sáez –
Principals in Charge: Maria Masià, Adrián Mora, Jordi Martínez José V. Miguel – Collaborating architects
Location: Toix Mascarat, Calpe, Alicante, Spain
Website: www.fransilvestrenavarro.com