in , ,

The Tour Of Bachledka Summit Facilities by COMPASS ARCHITEKTI

Bachledka Summit Facilities’ contemporary design makes it ideal for a James Bond alpine scene yet there’s much more to this project by COMPASS ARCHITEKTI.

Bachledka Summit Facilities
Image ©BoysPlayNice

Take a tour of the Bachledka Summit Facilities in Slovakia coming from the drawing table of COMPASS ARCHITEKTI. 

The project is located at the top of Mala Poľana on the ridge of Spišská Magura where in season the area is visited by more than 6,000 tourists. The site is known for its skiing, hiking, biking and sightseeing routes. The site is designed to cater to the needs of a large influx of daily visitors, but it is also able to accommodate a number of overnight guests. 

Bachledka Summit Facilities are designed with an aim to provide facilities and a gathering point for visitors participating in those activities throughout the year. The entire project was completed in 2019. 

Bachledka Summit Facilities
Image ©BoysPlayNice

COMPASS ARCHITEKTI are sharing more info on the project – plus we are taken on a tour of the site thanks to the images by BoysPlayNice.

From the artchitects:  Access to the site is provided by the tourist route or by three cableways from adjacent villages, Bachledova dolina, Malá Franková and Jezersko.

We tried to minimize the mass at the top of the hill, leaving only the necessary cableway control and the treetop walk exit object. The rest of the building is embedded into the hillside and the only visible facades are those glazed, providing light and a view of the mountains. This was made possible by the ideal shape of the terrain – the slope is oriented to the south towards the Belianske Tatry. We achieved blending with the surrounding terrain with a green and sloped roof at the level of the hill plateau.

Bachledka Summit Facilities
Image ©BoysPlayNice

A big challenge was to get barrier-free access from the upper plateau to the lower level of the restaurant terrace and further to the treetop walk entrance. We achieved this by using an exterior staircase through which a ramp traverses. Such a solution saved a lot of space on the most important southern facade. The repeated detail of the “rampstairs” also minimizes the number of prefabricated concrete parts. Due to the shortening of the length of the “rampstairs”, the entire roof-plateau is sloped towards it. The broken and sloping ceiling in the interior is therefore derived from the need to merge with the terrain and from getting fluent pedestrian paths. Central position on the south facade of the “rampstairs” allowed direct walking route and it divided the main facade into two parts- the restaurant and the apartments.

Bachledka Summit Facilities
Image ©BoysPlayNice

The lowered space under the “staircase” was used as indoor play area. An universal space for play resembling forest was created with the help of birch trunks and nets. The great depth of the underground space required the use of skylights. We also combined them with a bench to protect the glass from skiers.

The basic surface materials are concrete and wood. The local spruce boards were used for the formwork of the ceiling, which made it possible to lay out complex shapes and at the same time it matches the spruce cladding on the walls. Part of the formwork boards was reused as the toilet partition walls.

Bachledka Summit Facilities
Image ©BoysPlayNice

The restaurant consists of the seating area, central bar and self-service space able to cover the demand of about 180 indoor + 350 outdoor seats. Three almost identical apartments are oriented more to the west. Each contains a living room with a kitchenette, a toilet, a bathroom and two double bedrooms connected by a walk-in closet. Above the closet, there is additional mezzanine bed accessible with the ladder. Natural lighting of the rooms further from facade is achieved by transom windows.

Bachledka Summit Facilities
Image ©BoysPlayNice

The apartments are accessed through a multipurpose room, which can be used for breakfast, games or TV. If needed, it can be quickly transformed into an environmental classroom or conference room.

Studio COMPASS ARCHITEKTI
Author Juraj Benetin, architect
Matej Grébert, architect
Roman Janata, architect
Website www.compassatelier.com
Co-author Miroslava Gašparová, interior designer of apartments

Client BACHLEDKA Ski&Sun

Project location Malá Poľana, ridge of the Spišská Magura
Bachledova dolina
Project country Slovakia

Completion year 2019
Built-up Area 2020 m2
Gross Floor Area 2275 m2
Usable Floor Area 2075 m2

Photographer BoysPlayNice, www.boysplaynice.com
Collaborator Restaurant interior construction project: Inar
Statics: Polivka, Hörmann & Partners

Discover The Aluminum Mountain Project by Wutopia Lab

Beyond Architecture: How to Make Your Old Furniture Fit into a New Space