in ,

House That Opens Up to the Sun by Stempel & Tesar architekti

Photography by © Filip Šlapal

Stempel & Tesar architekti recently completed works on this quarter-circle low-cost passive house in the southern part of Malé Kyšice town on the edge of the Křivoklát woods. The project is based on natural principles that pervade every detail of the building -light and warmth, soil, water, and air. Two exposed concrete block linear walls around spherical wood-built fully-glazed living spaces that open out to the sun like a fan. Discover more after the jump.

Photography by © Filip Šlapal
Photography by © Filip Šlapal

The walls are built of bare concrete blocks, and the floor plan is roughly shaped like a quarter circle. Wood makes up the ceilings and the circular walls. The southwest opening of the structure leads to a fully developed garden. The triple-pane windows placed in anthracite frames on the entirely glass facade are shaded by internal blinds. The terrace on the ground floor and the balcony on the upper floor are both covered by the ceiling beams. The contrast between the wooden and concrete construction components was heavily utilized by the architects inside as well. An open staircase leads to the four bedrooms upstairs from the living area, kitchen, and dining room on the first floor.

Photography by © Filip Šlapal
Photography by © Filip Šlapal
Photography by © Filip Šlapal
Photography by © Filip Šlapal

House that opens up to the sun

The building’s story began to be written before the world was paralyzed by the pandemic and before Europe was gripped by an energy crisis. Did the owners’ sixth sense motivate the family to acquire a low-cost house surrounded by a beautiful garden? Not at all: it was their natural and responsible approach to life and their respect for nature, which must be protected. The principles applied during construction will continue to be relevant even after we overcome today’s pressing issues, when we all accept the threat of climate disaster, which we have perhaps ignored too much in the face of the uncertainties of the past few years.

Light and warmth, earth, and last but not least water. The client’s demands – or rather, their way of life – infuse every detail of this house located on the edge of the town of Malé Kyšice near the Křivoklát woods.

Photography by © Filip Šlapal
Photography by © Filip Šlapal
Photography by © Filip Šlapal
Photography by © Filip Šlapal
Photography by © Filip Šlapal
Photography by © Filip Šlapal

Light and warmth

The building opens up to the sun’s rays like a fan, soaking up its energy and seeking to use it economically. Thanks to its shape, the interior welcomes the first as well as the last rays of sunlight. But the house also knows how to keep from overheating, thanks to an overhanging roof and horizontal shading that protects the windows from the midday sun in the summer and acts as a balcony on the upper floor. In addition to the building’s pragmatic shape and passive shading, comfort on summer days is also aided by blinds built into the triple-glazed windows. Thanks to quality workmanship and the use of modern technologies, their effectiveness is comparable to outdoor blinds.

Naturally, the homeowners appreciate warmth in the winter, when warmth gathered from the sun reduces heating costs. The building’s self-sufficiency is further aided by a stove with a heat exchanger at the heart of the building. A stairway winding its way around the stove leads up to the bedrooms located above the living room.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM THE CZECH REPUBLIC

Earth

The house is built primarily from a renewable material – wood. The building’s construction respects its shape and reveals the constructional principles literally to the last detail, including steel joints and tie rods that add a finishing touch to the interior and exterior. The built-in furniture has been placed between the beams in such a manner that the rooms resemble ship cabins.

Other important elements of a sustainable approach are durability and lifespan. For this reason, the building’s windward sides are protected by walls made of concrete blocks. An insulated sandwich wall aids in the natural accumulation of warmth while also promoting the building’s stability. All technical rooms and bathrooms are concentrated along these solid, stable walls to create something like a zone of balance between the building’s southern and northern sides.

Water and air

The way the building uses water is visible at the first glaze. A small pond optimizes the use of rainwater, meaning there is sufficient water for watering the garden even during dry periods, thanks also to its own root zone treatment plant.

The retention of surface water in the garden pleasantly influences the microclimate in the immediate vicinity of the building. The property releases no wastewater into the local sewers – all water is used at least twice. The house takes a similar approach to air by using recuperation to warm fresh air from outside during the winter months.

The owners moved into the building even before it was completely finished. Over time, they have made not only the house but also the garden their home. Buried under the garden is a prefabricated cellar made of recycled plastic. Gardening implements and bicycles are stored in shipping containers. The house lives its own, undemanding life and is gradually blending in with the garden.

Studio:Stempel & Tesar architekti – www.stempel-tesar.com
Author:Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Project location: Malé Kyšice
Project country: Czech Republic
Project year: 2016
Completion year: 2022
Built-up Area: 127 m²
Usable Floor Area: 157 m²
Plot size: 725 m²
Dimensions: 800 m3

Photographer: Filip Šlapal – www.filipslapal.cz
Chief project engineer: Aleš Herold
Wooden construction statics: Timber design

7 Silent Signs of Home Plumbing Issues

Waechter Architecture designs Furioso Vineyards in Dundee, Oregon