LP1 House by Paz Arquitectura

By  |  Comments

Paz Arquitectura designed this inspiring residence located in Guatemala City, in 2016. Take a look at the complete story after the jump.

From the architects: Located in a new neighborhood close to Guatemala City, this house occupies the high part of a sloped lot with a steep topography around cypress and pine woods.

Since the main entrance is located in the highest point of the slope and the bedrooms are in this area, the module is enhanced with a solid volumetry to suggest privacy. The upper volume is an exposed concrete rectangle showing its texture on the exterior as well as the interior. All the exterior panels are built with pine wood with a dynmic design to evoque the irregularity of the forrest around it.

The lower level is occupied by the social area surrounded almost entirely by glass, with the purpose of generating a direct connection with nature, taking in consideration that 3 small children are part of the family thus the importance of having contact with the exterior and enough playground.

Exposed concrete was used for the interior finish, trying to generate a contrast with the wood floors and carpentry elements. The owner of the house is a painter so the intention was that the soft strokes of art that would dress the home were framed with a rustic and strong background such as concrete.

Photography by Andrés Asturias

Find more projects by Paz Arquitectura: www.pazarquitectura.com