in , ,

Guculska apartment by Replus Design Bureau

Replus Design Bureau recently completed the refurbishing and redesign of an old apartment in a historical building in the heart of Lviv

Guculska apartment by Replus Design Bureau
Photography by © Andrey Bezuglov

Replus Design Bureau recently completed the refurbishing and redesign of an old apartment in a historical building in the heart of Lviv on Hutsulska Street. The building itself was constructed in 1892-1896, so the project designers decided to keep everything that remained in a good condition from those times. Keeping the authentic parts and adding some new ethnic elements created a sense of time, highlighting the modern aspects of this space. Discover more after the jump.

Photography by © Andrey Bezuglov

From the architects: Guculska apartment is a project by the Replus bureau that rethinks traditional Hutsulian ethnic style within neo-renaissance Austrian environment.

The project was about refurbishing and redesigning an old apartment in a historical building in the heart of Lviv on Hutsulska Street. The building itself was constructed in 1892-1896, so our project designers decided to keep everything that survived in a good condition from those times. Keeping authentic parts and adding some new ethnic elements created a sense of time, highlighting the modern aspects of this space.

Photography by © Andrey Bezuglov

Context. From the very beginning we were limited by extremely narrow and long rooms, therefore our major goal was to create a sense of extra space by means of mirrors and right furniture positioning. The apartment was in a sorry state, hence the cracked ceilings in the kitchen and in the living room had to be removed. Above those ceilings we discovered old wooden beams that we kept. Some of them were already rotten, as well as the kitchen floor. We dismantled those parts and reinforced the structure. Having integrated underfloor heating, we covered the floor with natural marble tiles. Parquetry flooring in the rooms was also renovated throughout the apartment.

Wall sconces were installed very carefully because of small frescos we had found in the bedroom. We scraped off numerous layers of paint from the authentic late 19th century doors between rooms and varnished them.

Another element to have been saved and repaired was a vintage mid-19th century war-drobe. It turned black over the years, because of multiple layers of varnish. We decided not to touch the surface, we just realigned it, made minor fixes and left it as it was.

Guculska apartment by Replus Design Bureau
Photography by © Andrey Bezuglov

A historical stove from Levynskyi factory was reincarnated in a big open fireplace. It was done following a classic technology by Count Rumford, a British inventor, where a fireplace is not deep and its angled sides reflect heat into the room. It is not a common technology either in Ukraine, or in the neighbouring countries.

Designing this space, we were trying to retain a certain ambience and spirit of an apart-ment in the historical centre of Lviv. We also wanted to accentuate a friendly neighbourhood environment in Lviv’s typical courtyard where neighbours communicate from their balconies. As part of that concept, we replaced the windows that face the courtyard using large aluminium frames which open wide. The windows on the main façade were replicated according to an old technology using wood and original window fittings.

Photography by © Andrey Bezuglov

Kitchen. A big light multifunctional kitchen table carries a sink, a cooking surface and some space to have breakfast or to work from home. Open walnut kitchen cabinets ensure an easy and quick access to everything without pulling any doors.

Photography by © Andrey Bezuglov
Guculska apartment by Replus Design Bureau
Photography by © Andrey Bezuglov

Bathroom. The bathroom is small, so we had to keep it unobstructed. There is neither decor nor furniture in the bathroom, only the essentials. We could not imagine a bathroom without a win-dow, because it is the most important room where the day begins. We needed more daylight, so an additional little round window was installed. The sink is supported by a burned log. We placed a bathtub in the bedroom to give a chance to enjoy the sounds of the city with wide opened windows while taking a bath.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM THE UKRAINE

It is worth to mention that there are no ceiling lights in the bathroom, in the kitchen and in the living room. The air conditioning system was placed in the attic above the apartment.

Photography by © Andrey Bezuglov
Photography by © Andrey Bezuglov

Bedroom. The bedroom’s layout was altered to isolate the children’s room. A partition was made with the door reinstalled, glass added at the top and cloakrooms arranged at the sides. The apartment’s owner wished to use two wooden beams removed from an old Hutsul house in the country. Those beams with engraved inscriptions originate from the house that was built by the owner’s grandfather. As the old house does not exist anymore the beams are of special importance and create a link between the family generations.

Project name: Guculska apartment
Architect’s Firm: replus design bureau – www.replusbureau.com

Project location: Guculska st, Lviv Ukraine
Completion Year: 2019
Gross Built Area (square meters or square foot): 75 sq.m.
Lead Architects: Khrystyna Badzyan, Dmytro Sorokevych
Photo credits: Andrey Bezuglov – bezuglov.ua

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

6 Reasons Why You Should Also Design Windows When Building A House

6 Reasons Why You Should Also Design Windows When Building A House