Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

By  |  Comments

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

TanzoSpace Design Office designed this stunning art & cultural centre located in Bangchiao South Valley, Dongcheng District, Beijing, China,in 2018. Take a look at the complete story after the jump.


From the architects: The surface of the architecture utilized high-fiber concrete from France, in addition to wind tunnel type of parametric design. This is the first domestic architecture which uses such technology, and has been known as top ten transparent architectural exterior in the world. The lighting and shadow effects are presented in morning in the interior, while the exterior utilizes hollow design. The effect is opposite at night, as the designer hopes to shape it into an unique space in the alley.

In the evening, People’s Art Printing Press serves as the center for projected mirror image, creating a new architectural space. Wang intends to add new dimensions to existing structure, enabling old building to integrate with the design organically.

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

No. 16 Bangchiao is sculpted on metal panel.

The image of MaoHaus is reflected in front of the building, which symbolizes the continuation of history.

Light of the Alley

Due to the building’s northern direction, it is difficult to introduce sunlight into the premise. In order to solve the issue, filters have been installed on the façade facing east and west, enabling the sunlight to remain on white wall.

The designer places the view design on the wall in order to complement the lack of plantation in the alley. The design enables the garden to be installed in the space, creating new micro alcove.

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

The art museum locates on the first floor, including lounge, bar, and office.

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

The house is built along a tree in the alley.

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

The tree outside the glass screen serves as transition space between exterior and interior.

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

The lounge presents strong contrast between black and white, while retaining the elegance of wood.

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

Art museum exhibits numerous art pieces.

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

Sound of the Alley

The design of art is based on the sensation, observation, and contemplation for life. So is space design.

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

The first thing visitors would see upon reaching the second floor is the branch sculpture. The red branch creates a contrast in color with the background.

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

The exquisitely designed table serves as an unique scenery.

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

The designer said, “we preserve the original structure without excessive deco, and create a low-key light space.”

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

White screen separates the main lobby. The designer utilizes simplistic materials throughout the space: gray sofa and stone-based grey wall, creating a cool atmosphere unlike outside.

The tea bar is installed along the window.
 

 Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
All forms of art come from life itself. As the designer implied, changes of alleys reflect the change of time.

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

The designer connects different spaces through lighting and introduces natural elements into interior. Plantation in the third floor connects with the scuttle, while sunlight directly shines upon stone deco.

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

In addition, a dining hall in Japanese style is also included. The designer chooses brown and white as main colors of the space.

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM CHINA

Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office
Cultural Space of No. 16 Bangchiao by TanzoSpace Design Office

Project name: Cultural Space of No. 16 Bangchiao
Architecture Firm: TanzoSpace Design Office
Website: www.tanzospace.com
Completion Year: 2018
Gross Built Area:2000sqm2
Project location: Bangchiao South Valley, Dongcheng District, Beijing
Photography by  Xia Zhi, Shi Yunfeng
Find more projects by TanzoSpace Design Office: www.tanzospace.com

What do you think about the project? Feel free to leave a comment below.