in , ,

House in Q2 by MZ Arquitectos

House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte

MZ Arquitectos designed this stunning private residence located in Córdoba, Argentina. Take a look at the complete story after the jump.

From the architects: Estancia Q2 is located on the outskirts of Córdoba city, undoubtedly one of the most pleasant neighborhoods to live in, with a dream environment.

The customers, a young couple full of projects, made only one request: a winter yard. What initially sounded crazy, ended up being a trigger for one of the best projects in our office.

The lot was presented with two important conditions: it had a drop in the front-bottom direction of 3.50m and the north orientation was towards the street.

The main concept of the project comes out from reformulating the initial idea of a winter yard, proposing an important living room surrounded by nature and, of course, all glazed.

We propose all the service area against one of the sides and we remove the barbecue area to the bottom, clearing the living room. Upstairs, an L-shaped plan solves the entrance of sun in the winter months into the bedrooms.

From the glazed living room and towards the street, we proposed a screen wall just before the main entrance, to protect ourselves from the visuals of passers-by, generating an internal yard that, together with native trees of the area, form a calm microclimate. On the other hand, towards the back yard, all the splendor of the pool and the barbecue area appear, which with a 3m overhang in its gallery brings vertigo and dynamism.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM ARGENTINA

Respecting the original topography of the lot was another of our priorities. To do this, we staggered the house according to the original levels of the land, raising the barbecue area at the bottom and lowering the garage to the front as much as possible.

As for materiality, we chose a stone covering that acts as a guide for the user, taking it from the entrance of the house to the most used social sector in our country: the barbecue area.
On the ground floor are some details in exposed concrete, wood and metal.

Upstairs, a pure white volume appears, suspended by the effect of a slit that generates a feeling of lightness. In addition, it provides the necessary contrast so that each material gives distinction.

House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte
House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte
House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte
House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
Photography by © Gonzalo Viramonte
House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte
House in Q2 by MZ Arquitectos
Photography by © Gonzalo Viramonte


Project Name: House in Q2
Architecture Office Name: MZ Arquitectos – mzarquitectos.com
Architects authors of the work: Marchetti Guillermo – Zuliani Emiliano
Location (street, commune, city, country): Estancia Q2, Mendiolaza, Córdoba, Argentina.
Construction year: 2014
Constructed area: 500 (m2)
Photographer / Website: Gonzalo Viramonte

Key Worker Housing University of Cambridge by Mecanoo

Key Worker Housing University of Cambridge by Mecanoo

K House by AQSO

K House by AQSO