Cocoon House by nea studio

By  |  Comments

Cocoon House by nea studio

Eco-friendly architecture studio, nea studio, designed the Cocoon House in Long Island, NY. The LEED-certified house is called Cocoon because its round walls form a Cocoon shape towards the northern and western neighbors. Discover more after the jump.

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

Cocoon House by nea studio

The rounded enclosed half of the house provides shelter and privacy. The other glass side of the house, facing south, takes in ocean breezes and open views.

The cedar shingle cladding blends in with the architectural material palette of the historic neighborhood. By tuning in to given site conditions, and with the help of environmental technologies such as photovoltaic panels, the architectural design serves both the environment and wellbeing.

The 16-foot-high Long Island house is split in two: ‘cocooned’ into a soft opaque shape that provides privacy, and transparent and crystalline to allow for views onto an undisturbed landscape. Its L-shaped 1730 square foot footprint is shaped by the legal restriction to build at a 150-foot radius from the wetlands and to keep a 35-foot distance from the adjacent properties. Luckily, the view of the greenery towards the ocean faces south and east, so that the southern glass façade provides both views and passive heating gain. The thermal masses of the thick northern/western walls, supported entirely by timber structure, keep away humidity and retain heat while providing privacy.

The large unbroken sliding doors connect inhabitants with the smells, feel and sounds of the garden and ocean in the distance. In a structure that partakes in the natural landscape, a comfortable temperature is primarily achieved through passive strategies. The sliding doors open to catch prevailing southern breezes from the Atlantic Ocean that temper the heat in the warmer months. In the winter the glass facade collects heat from the southern sun, and in summertime interior shades cut 50 percent of the solar heat gain.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM THE UNITED STATES

The sensual experience of the sun in a structure that is half opaque and half exposed guides the framework of the design. In the half of the cottage that is crystalline and transparent, sunlight filters through the translucent colored skylights, reflects off of the water cistern and enters through the glass facades. The skylights above the hallway of the bedroom wing are based on the color theory of Goethe, used by J.M. William Turner in his 19th century paintings of sunlight above water. The colors range from vermilion red, which signals sunset and rest, above the master bedroom, to deep yellow, which signals zenith and activity, nearest the living room. Geometric patches of colored sunlight from the skylights and glimmering water reflections from the reflecting pool/cistern project onto the interior thick white ovoid back wall, which is punctured by just a few small windows. The changing daylight on the round projection screen connects to solar rhythms throughout the day, directing attention to biorhythms in the passing of seasonal and diurnal cycles, marking hours through slowly moving light patches. It’s meant to serve as a cinematic screen, its round shape abstracting the play of light and shadow, cocooning the interior like an ocean wave with light hitting its surface.

Find more projects by nea studio: www.neastudio.com

Nina Edwards Anker, nea studio: designer and architect
Licciardi Builders
Unalam: Prefabricated structural laminated timber trusses
Will Laufs, LaufsED: Structural Engineer
Jordan Goldman, Zero Energy Design: Mechanical Engineer
Michael Edwards, Avioworks: Electrical Engineer
Charles von Mueffling, Obelisk Consulting: Sound Engineer
Additional credits: Anna Agoston, Raphael Walter, drafting
Photographs: Caylon Hackwith
Videographer: Corey Richardson