in , , ,

World Port Centre Rotterdam by Mecanoo

Mecanoo’s latest interior project brings nature indoors, a modern palette of materials and strong design elements, together they add value and create a sense of place for the employees and visitors

World Port Centre Rotterdam by Mecanoo
Photography by © Ossip Architectuur Fotografie

Mecanoo transformed the  World Port Centre Rotterdam interior into a coherent activity-based space with a clear identity. The architects were in charge of transforming the ground floor and a portion of the first floor. The refurbishment was directed by the ideas of good accessibility, increased links to the outside, social engagement, and a welcoming street level. Discover more after the jump.

World Port Centre Rotterdam by Mecanoo
Photography by © Ossip Architectuur Fotografie

From the architects: The World Port Centre in Rotterdam (WPC) overlooks the city and surrounding harbour from its prominent location at the far western point of the Wilhelmina pier, next to Mecanoo’s iconic Montevideo Tower. Designed by Norman Foster and completed in 2000, the WPC facilities were no longer fit for purpose. Mecanoo was commissioned to upgrade the ground floor and part of the first floor of the 32-storey office building. Good accessibility, improved connections to the outside, social interaction and an inviting street level are principles that guided Mecanoo’s renovation.

World Port Centre Rotterdam by Mecanoo
Photography by © Ossip Architectuur Fotografie

Coherent activity based space with a clear identity

Mecanoo’s user perspective method creates a concept to use the lobby as the start of the working environment by facilitating various activities. The concept enfolds, based on the semi-circle form of Foster’s building, with various rooms where diverse formal and informal activities could be facilitated. Rooms to meet, rooms to drink, rooms to relax, rooms to wait, rooms to work, rooms to have an event. The Rooms both facilitate the formal functions, such as security, the welcome deskand lockers, as well as more informal amenities like a meeting space, lounge areas and the main bar for bigger events.

World Port Centre Rotterdam by Mecanoo
Photography by © Ossip Architectuur Fotografie

The design uses the space along the facade for seating and locates all facilities along the building core with improved sightlines and inside-outside connections. Design elements with a strong identity, such as the Rotterdam Port Authority backlit logo and the airy curtain above the bar are visible from the exterior. These iconic elements add value and create a sense of place for the employees and visitors. A new spiral staircase connects the lobby and first floor and offers scenic views of the water.

Various types of planters bring nature indoors and create a healthy atmosphere. A variety of seating options for individuals or groups create spaces to eat, play, create or meet. Stepping down towards the water, a generous terrace acts as an extension of the restaurant. With a bar along the perimeter and integrated planting, the terrace can host different events, from parties to lectures.

World Port Centre Rotterdam by Mecanoo
Photography by © Ossip Architectuur Fotografie

Durable materials were chosen to match the character of the area. The location of the different materials are determined by how the different rooms will be used, both from an acoustic and durability perspective. The lifts lobby was upgraded with cladding that emphasizes the cut in the building core. Water ripple hammered metal panels hint to the harbour, and the new dark ceiling matches the entrance area.

Sustainability and wellbeing

A safe, inclusive, and comfortable environment ensures a healthy office. Prioritising the health and wellbeing of all its users, the project pursues WELL certification. To achieve this, Mecanoo’s strategy involved introducing water tap points to stimulate drinking water and reduce wasteful bottle consumption. By using natural sound-absorbing materials we created a pleasant working environment.

World Port Centre Rotterdam by Mecanoo
Photography by © Ossip Architectuur Fotografie

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM THE NETHERLANDS

Stairs became more prominent to stimulate movement. The reception and office space were moved to maximise the connections to the outside. We reused many of the existing internal elements and finishes, such as the ceiling, flooring, the ventilation for fresh air and the convectors for heating the space. We used certified wood and low maintenance materials that can be re-used. Indoor and outdoor greenery enhances biodiversity creates a healthy atmosphere and improves acoustics.

Programme: Renovation and upgrade of the ground floor, mezzanine and terrace areas; new concept, layout and functions: reception, coffee bar, check-in desks, meeting space, seating, lift lobby and terrace(500m2) totalling 1,550 m2
Design: 2020 – 2021
Realisation: 2021
Client: Unifore and Marathon Asset Management

Find more projects by Mecanoo Architekten: www.mecanoo.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Historic Austin Home Reimagined by LaRue Architects

Historic Austin Home Reimagined by LaRue Architects

Revitalisation of Husův park in Prague – SUPERPOWER WALL by S K U L L studio

Revitalisation of Husův park in Prague – SUPERPOWER WALL by S K U L L studio