in ,

Take a Tour of Windmill House by designed by BOX arquitectos

Discover this stunning residence in Ponta Delgada

Take a Tour of Windmill House by designed by BOX arquitectos
Photography by © Ivo Tavares

BOX arquitectos designed this stunning private residence in Ponta Delgada, Azores,Portugal. The small single-family house stretches over two floors, with a single common area on the lower floor and two small bedrooms on the upper floor. Take a look at the complete story after the jump.

Take a Tour of Windmill House by designed by BOX arquitectos
Photography by © Ivo Tavares

From the architects: In a consolidated urban mesh, at the center of Ponta Delgada, the approach answers to a program of an extremely small single family house with two flights, where the lower floor accommodates a single social area, while the two small bedrooms are located at the upper floor. With only 4.20 meters at the front, with no space for urban pediatrician circulation space, the facade results in the child’s imaginary of a house drawing… one door and one window.

Take a Tour of Windmill House by designed by BOX arquitectos
Photography by © Ivo Tavares

In that sense, the main facade is exclusively the boundary between interior and exterior, with no reason for a relation between both, besides being in its way.

Take a Tour of Windmill House by designed by BOX arquitectos
Photography by © Ivo Tavares

The program develops without the need of transitioning or dividing spaces. The only social space of the house gains dimension in its depth when it finds the garden at the end of the space. The garden establishes the balance with the house and the private addition at the end of the lot. At the upper floor, the East Bedroom gets a terrace, from which you can visualize the houses that make the urban form, so characteristic of the neighborhood.

Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Take a Tour of Windmill House by designed by BOX arquitectos
Photography by © Ivo Tavares

The necessity to simulate a greater spatial amplitude is made possible by the skylights in the pitched roof, which receives the light and spreads it throughout the interior spaces, working as a ” diaphragm”, increasing the “vertical perspective”.

Project name: Windmill house
Architecture Office: BOX arquitectos – www.boxarquitectos.pt
Main Architect: Barabara Morgado + Oscar Catarino

Location: Ponta Delgada – Azores – Portugal
Year of conclusion : 2021
Total area: 110m2

Constructor: Vicor caetano engenharia & construção, unipessoal, ldª
Engineering: SOPSEC Açores
Interiors Team: BOX arquitectos
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio – www.ivotavares.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Smart Home Automation Ideas To Improve Your Living Space

5 Smart Home Automation Ideas To Improve Your Living Space

Children´s Dentistry Clinic by Vitale

Children´s Dentistry Clinic by Vitale