in , ,

Furla Headquarters “Progetto Italia” by GEZA Architettura

Furla Headquarters “Progetto Italia”is an industrial architecture and office project integrated into nature, where working environment, sustainability and landscape are harmoniously conceived.

Furla Headquarters Progetto Italia by GEZA Architettura
Photography by © Fernando Guerra

GEZA Architettura have recently completed works on the new  Furla Headquarters in Tavarnelle Val di Pesa, in the province of Florence. Architecture and nature are seamlessly integrated in all directions to create a one-of-a-kind element where the design and the Chianti landscape meet. Take a look at the complete story after the jump.

Furla Headquarters Progetto Italia by GEZA Architettura
Photography by © Fernando Guerra

From the architects: The new Furla Headquarters are located in Tavarnelle Val di Pesa, in the province of Florence, immersed in the Chianti area. The project highlights a paramount theme: the integration of the industrial architecture into the Italian landscape, providing an opportunity to rethink the quality of the workspace.

Architecture and nature are perfectly blended along all directions to create a unique element where the design and the Chianti landscape (defined by hills, heritage, and agricultural areas) communicate harmoniously.

Furla Headquarters Progetto Italia by GEZA Architettura
Photography by © Fernando Guerra

The Furla factory covers 42,000 sq m of soil – 18,300 sq m built – and has three main volumes (one for offices, two for labs and logistics) designed to be harmoniously integrated into the surrounding landscape, without too much contrast. Architecture and nature coexist in a functional balance.

The morphology of the land is truly taken into consideration and is enhanced through three fundamental elements – the driveway, the terraces, and Piazza Furla – which define clear areas around the building volumes. Thanks to a system of patios and green roofs overlooking the wooded area, nature crosses the boundaries between inside and outside. The main entrance recalls the archetype of Tuscan villa access: a linear row of cypresses welcoming visitors and showing the way through. This rhythm is replicated on the facade of the buildings with sunscreen filtering blades.

Furla Headquarters Progetto Italia by GEZA Architettura
Photography by © Fernando Guerra

The entrance to the offices, with the double-height reception and the large open-air hall, becomes the point where the boundaries between architecture and landscape merge. The interiors have been designed in such a way as to have real layout flexibility. The orderly sequence of offices is punctuated by green patios, or relationship spaces.

Photography by © Fernando Guerra
Photography by © Fernando Guerra
Photography by © Fernando Guerra
Photography by © Fernando Guerra
Photography by © Fernando Guerra
Photography by © Fernando Guerra
Photography by © Fernando Guerra
Photography by © Fernando Guerra
Furla Headquarters Progetto Italia by GEZA Architettura
Photography by © Fernando Guerra

Nature is a prominent element, not just because of its beauty (Chianti hills), but also because it creates a pleasant environment once blended into the building: patios, green coverings, and natural light contribute to a more sustainable working habitat, where people can also relax and enjoy contact with nature.

Finally, sustainability plays a key role in this project, which has been designed to comply with green energy best practices.

Project Information
Client: Furla FC Immobiliare spa
Location: Tavarnelle Val di Pesa, Firenze

Chronology:
Design phase: 2017-2018
Construction: 2018-2021

Dimensional Data
Area of intervention: 42.000 mq
Building Area: 11.000 mq
Total Built Area: 18.300 mq
Production: 15.500
Offices: 2.800 mq
Terraces and green roofs: 1.200 mq
Freight area and outdoor parking: 7.700 mq
Green Area: 23.000 mq
Photographer: Fernando Guerra

Architecture Design and Creative Direction
GEZA Architettura (Udine)
Arch. Stefano Gri e Arch. Piero Zucchi
Arch. Alessia Dorigo (project leader)
Arch. Marjana Dedaj (project leader)
Arch. Stefania Anzil
Arch. Elisa Mansutti
Arch. Beatrice Pellos
Arch. Francesco Tessaro
Arch. Giulia Marcon
Arch. Roberto Pasquali
Arch. Clemens Kusch – CFK Architetti (coordination)

Structural Design and Supervision of Works
Biagini Studio di Ingegneria (Arezzo)
Ing. Piero Bracciali
Ing. Alessandro Fei
Arch. Francesco Misuri
Ing. Matteo Ciofini
Ing. Adrian Burca
Ing. Alessandro Blanc
Geom. Paolo Renzoni
Arch. Pietro Pagliardini (test)

Landscape Design
LAND Italia (Milano)
Andreas Kipar (project leader)
Valerio Bozzoli (senior agronomist)
Arch. Luisa Bellini (senior architect)
Arch. Andrea Occhetti (senior architect)
Arch. Cecilia Ricci
Arch. Francesca Villa
Arch. Laura Mantegazza
Landscape Arch. Gianna Galgani

Structural Plan
Consilium Servizi d’Ingegneria (Firenze)
Ing. Paolo Pietro Bresci (mechanical structure project management)
p.i. Marco Cellini (electrical and special structure project management)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Burberry Unveils Flagship Store Featuring New Luxury Design Concept On Rue Saint Honoré

Discover The New Burberry Flagship Store On Rue Saint Honoré by Vincenzo de Cotiis

Tour of Casa H1 designed by Bruno H Gomes Arquitectura

Take a Tour of Casa H1 designed by Bruno H Gomes Arquitectura