Ljubljana Library by Kamvari Architects

By  |  Comments

Ljubljana Library Kamvari

Project: Ljubljana Library 
Designed by Kamvari Architects
Project Director: Omid Kamvari, Wolfgang Frese
Project Team: Nikoletta Poulimeni, Fraser Leach_Smith, Yasaman Mousavi, Nazanin Behboodikhah, Sharareh Khodabakhsh, Mona Mirzaie, Mehrad Mahnia 
Location: Ljubljana, Slovenia 
Website: www.kamvariarchitects.com
Kamvari Architects are sharing with us their design for National and University Library NUK II in Ljubljana, their contemporary design comes with an undeniable signature of a landmark project for the city. While working on the solution the architects have arranged a variety of internal as well as external public spaces, allowing the building to function as an active cultural hub of the Slovenian capital. 

For more images as well as architects description continue after the jump:

Ljubljana Library KamvariLjubljana Library KamvariLjubljana Library KamvariLjubljana Library KamvariLjubljana Library KamvariLjubljana Library KamvariLjubljana Library KamvariLjubljana Library KamvariLjubljana Library Kamvari

With the ground floor largely occupied by the display and exploration of the Roman ruins, the provision of a larger and more flexible public space is proposed on the roof where soft and hard landscaping winds itself up to the top of the building allowing for magnificent views over the old city center and towards Ljubljana castle.

The volume of the new structure forms a block that largely follows the perimeter of the site boundary and leaves a small internal courtyard to bring light and air into the deep floor plate and indeed on to the exposed roman ruins. However what appears to be an introverted approach is in fact a contemporary interpretation of the urban block that provides different degrees of permeability by winding upwards and partly overlapping each other.

The Concept builds upon the culture of hiking and further reinforces this through the use of material associated to such activities, the use of Hay in the facade as a screening and performative elements reconnect the building to Slovenia’s historical past.