Urban Hybrid Housing by MVRDV

By  |  Comments

MVRDV

Urban Hybrid Housing shaped by MVRDV is a winning proposal which accommodates 95 family home units developed in 16 different types. Construction is expected to start in 2015. Discover more of their engaging design below:

MVRDVMVRDV

From the Architects:

The exterior of the block is a varied urban street front whilst the interior offers the quality of a green and intimate village. The interior of the block is divided into both private and public spaces, with dividing walls used to hang tables or benches and parts of the walls which can be rotated and used for table tennis. A cohesive landscaping plan foresees a wide variety of fruit trees in the courtyard, in both the private and public areas. The landscaping will attempt to blur the lines between the interior and exterior of the block into a widely applied park-like format. The garden and patio houses in the centre of the courtyard have their own entrance doors at the outer perimeter of the block. Parking for the block is underground to create a car free interior, and the roofs of the buildings will be used for additional outdoor space.

MVRDVMVRDV

An important aspect of the project is the high quality of construction in combination with relatively low prices. Clients will be able to buy a more or less finished house – comparable to the basic model of a new car – with options leading up to almost full fit and finish possible. Home owners with little money can therefore delay investment, or do the work themselves, and still live in a high quality, new build home. Each house or apartment will have its own façade colour, emphasizing its individual ownership and individual floor plans. A pastel range of colour was chosen based on the specific colours traditionally found in historic Swiss town centres in the Lucerne area, such as in Beromünster.

Project: Urban Hybrid Housing
Designed by MVRDV
Client: Senn BPM AG, St. Gallen, Switzerland
Program: 9.000 m2 housing (97 units of 16 types), 2034 m2 services and 2925 m2 underground parking
Credits: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Gijs Rikken, Jonas Klock and Jonathan Schuster
Landscape Architect: Fontana Landschaftsarchitektur, Basel, CH
Real Estate Consultant: Wüest & Partner, Geneva, CH
Location: Emmen, Switzerland
Website: www.mvrdv.nl