in ,

Beijing Olympic Forest Park’s Runner’s Station by TEMP

The runner’s station is built inside Beijing’s Olympic Forest Park as a public utility

Beijing Olympic Forest Park's Runner's Station by TEMP
Photography by © Weiqi Jin

TEMP have recently completed their latest project – a runner’s station inside Beijing’s Olympic Forest Park. On one of the park’s open plots, the architect erects two structures that house female and male shower rooms respectively. They mark the perimeter of a public square and open it up to visitors. Discover more after the jump.

Beijing Olympic Forest Park's Runner's Station by TEMP
Photography by © Weiqi Jin

From the architects:

Beijing Olympic Forest Park's Runner's Station by TEMP
Photography by © Weiqi Jin

Stainless Steel Arcades Framing Olympic Park’s Runner’s Station

The runner’s station is built inside Beijing’s Olympic Forest Park as a public utility. Like others around China, this sports park that held the 2008 Olympic Games were tasked to install supporting services that better serve the locals. Hosting most Beijing runners around the year, the park commissioned TEMP to design a stop where runners can meet, store their belongings, buy drinks, and shower.

Beijing Olympic Forest Park's Runner's Station by TEMP
Photography by © Weiqi Jin

Full Service for Runners

On one of the park’s open plots, the architect erects two structures that house female and male shower rooms respectively. They mark the perimeter of a public square and open it up to visitors.

During onsite studies, the team observed runners stretching with whatever natural props nearby — stones, trunks or branches. To address this need, the architect proposed to install multiple stretch bars that curved to various directions, to fit all body types. The slender white curves of the bars serve dutifully among the trees, blending into the curvy branch lines and white trunk paints.

Photography by © Weiqi Jin
Beijing Olympic Forest Park's Runner's Station by TEMP
Photography by © Weiqi Jin

Arcades that Open and Enclose

Across the site, arches take on various functions and shapes, balancing the rigidity of these rectilinear structures.

With both sides opened, the arcade welcomes traffic from all sides and merges with the plaza. Several parabolic arches form an arcade that shelter lines of lockers. Raised by flat and steep curves, the arcade yields a powerful symmetrical presence in the open air.

Photography by © Weiqi Jin
Photography by © Weiqi Jin
Beijing Olympic Forest Park's Runner's Station by TEMP
Photography by © Weiqi Jin

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM CHINA

A repeating series of arches enclose the showering rooms, with translucent glasses guaranteeing privacy as well as natural light during the day.

As one walks through the interior passage, the inverted blind arcades underscore the building’s role as a communal place. The facility not only serves the public functionally but also highlights aesthetic values of design.

Project Information
Name: Beijing Olympic Forest Park’s Runner’s Station
Client: Beijing Olympic Forest Park
Location: Olympic Forest Park, Beijing, China
Area: 300 Square Meters
Commission: Architecture
Design Firm: TEMP – te-mp.org
Principal: Howard Jiho Kim
Team: Francesca Tongxin Guan, Yaodong Ding, Yao Rao,Zirui Chen
Appointment: 2021.04
Completion: 2021.12
Photos: Weiqi Jin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

SUNAC · Mogan Valley by ZOOM DESIGN

SUNAC · Mogan Valley by ZOOM DESIGN

Discover the Web-3 Cafe Exhibition at Galerie Charraudeau

Discover the Web-3 Cafe Exhibition at Galerie Charraudeau