in ,

Community Center Großweikersdorf by smartvoll architects

Everything under one roof

Community Center Großweikersdorf by smartvoll architects
Photography by © Dimitar Gamizov

Smartvoll architects recently completed their latest project in Austria – Community Center Großweikersdorf. Functionally and structurally divided into 3 parts and oriented to the main square the new community center boasts a town hall at the front, a clubhouse providing flexible space for a variety of traditions and activities and a medical center provides space for up to 5 doctors operating within a group practice. Discover more after the jump.

Community Center Großweikersdorf by smartvoll architects
Photography by © Romana Fürnkranz

From the architects: “The donut effect” – a familiar occurrence in Austrian communities. It slowly draws traffic away from town centers via local suppliers on the periphery, leaving the center to die out. Our new community center, however, is fighting back against the donut effect. Developed out of the row of houses at the main square, this new heart of the village opens up as an inviting and welcoming gesture. Citizens and visitors alike will not only feel welcome, but also feel encouraged to make use of the building. A strong symmetry to the main square adds gravitas and meaning to the self-evident gathering place. The rotation of the structure and the resulting opening of the site, along with the orientation of the main entrance onto the main square, expresses an ultimate gesture of welcome. encouraging visitors to explore and discover.

Community Center Großweikersdorf by smartvoll architects
Photography by © Romana Fürnkranz

The narrow “Winzergassen” (Winegrowers’ lanes) offered by the frequent rhythmic shifting of the building structure provide charming inner courtyard environments, as well as space for developing a variety of activities. The new community center is functionally and structurally divided into 3 parts. Oriented to the main square at the front is the town hall. The second part of the building contains a clubhouse, providing flexible space for a variety of traditions and activities. Finally, in the eastern part of the building, a medical center provides space for up to 5 doctors operating within a group practice.

Community Center Großweikersdorf by smartvoll architects
Photography by © Romana Fürnkranz

The building is segmented into several parts that are shifted to each other. On one hand, the building is sliced into bites that are compatible with the local scale, while on the other hand, it clearly depicts the spatial program and functions. The entrances for the clubhouse and the medical center are also created in the offset areas.

Community Center Großweikersdorf by smartvoll architects
Photography by © Dimitar Gamizov

This offer is supplemented by the flexibility of the program, which provides citizens with a variety of options for using the building for themselves, whether in the clubhouse, via the outdoor areas, or in public zones in the city hall itself. The integrated medical center and a potential area at the rear of the property also provide an increase in frequency.

Community Center Großweikersdorf by smartvoll architects
Photography by © Dimitar Gamizov

The new community center is proposed to play a central role in village activities. It is the antithesis to a mere administrative building and is interpreted as a built manifestation of a lively and active village center.

Community Center Großweikersdorf by smartvoll architects
Photography by © Wienerberger/Andreas Hafenscher

Before its completion in 2020, the project was chosen, from a field including 3 other architectural firms, as the winner of a competition organized by the municipality of Großweikersdorf in October 2017.

Technical Sheet
CLIENT: Municipality of Großweikersdorf
ARCHITECTURE: smartvoll architects
EXECUTION PLANNING: Olivia Stein Architecture

CONSULTANTS
Statics/Building Physics: Buschina & Partner ZT GmbH
Building Technology: tk11 Gebäudetechnik
Electrical engineering: EPG-Elektroplanungsgesellschaft mbH
Landscape Planning: EGKK Landschaftsarchitektur, M.Enzinger | C.Kolar GBR
Construction: Baumeister Steiner Bau GmbH
Tilers: Kramer & Fidler
Screed: Estrich Schneider-Schlossaerk GmbH
Drywall: W2 Trockenbau GmbH
Painter: Malerei Sitar KG
Zimmermann: Lieb Bau Weiz GmbH & Co KG
Roofer/plumber: Seyfried-Jecho KG
Metal construction: Schinnerl Verwaltungs GmbH
Electrical installation: Elektro Mörth GmbH
Sanitary installation: Seifried Sanitär- und Haustechnik GmbH
Elevator: Otis GmbH

PROJECT TITLE: “Großweikersdorf Community Center – everything under one roof”
PROJECT TYPE: Community center
PROJECT LOCATION: 3701 Großweikersdorf, Lower Austria, Austria
PROJECT TEAM: Christian Kircher, Philipp Buxbaum, Olya Sendetska, Simona Slavova, Dimitar Gamizov
PROJECT SIZE: 1240m²
PLOT SIZE: 2311m²
PLANNING START: 10/2017
CONSTRUCTION START : 04/2019
COMPLETION: 10/2020
CREDITS PHOTS: Dimitar Gamizov, Romana Fürnkranz, Wienerberger/Andreas Hafenscher, Jörg Seiler
RENDERINGS: Frame9 – Tobias Colz

PRODUCTS/FURNITURE

CHAIRS: Prostoria – Bik Stuhl, Menu – Co Lounge Chair, Vitra – ID Mesh

COUCH: Prostoria – Cloud Island

TABLES: Fantoni – Framework,

SHELVING: TRIA shelving system

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover CRIZIA,a Haute Cuisine Oyster Restaurant in Buenos Aires designed by además arquitectura + another ofda

Discover CRIZIA, A Haute Cuisine Oyster Restaurant in Buenos Aires designed by además arquitectura + another ofda

Discover the Exosteel “Mother Nature” Modular Prefabricated Living Museum Houses designed by Mask Architects

Discover the Exosteel “Mother Nature” Modular Prefabricated Living Museum Houses designed by MASK Architects