in ,

House in Sta Joana designed by NU.MA Architects

repetition/systematization

House in Sta Joana designed by NU.MA Architects
Photography by © Ivo Tavares

NU.MA Architects designed this stunning private residence in Aveiro, Portugal. The main design inspiration was the sense of repetition and systematization that characterizes the house’s surroundings. The home was planned with three major volumes aligned north to south and each having an inclined roof system. The volume of the garage that limits the land to the north is an exception. These forms are reflected on the inside, resulting in spatial clarity and hierarchy. Discover more after the jump.

House in Sta Joana designed by NU.MA Architects
Photography by © Ivo Tavares

From the architects: In a street marked by a vast set of housings for the working class, the sense of repetition and systematization of the construction process is a strong characteristic of this street. We wanted to follow the same idea … repetition/systematization.

The whole proposal started from a morphological condition of the terrain. This condition influenced, the programmatic and volumetric shape of the building.

In terms of location, the building is developed longitudinally and adapts itself to the terrain shape, creating and defining its boundaries.

Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
House in Sta Joana designed by NU.MA Architects
Photography by © Ivo Tavares

The option to “close” the house to the street creates a sense of privacy and isolation. In our view, this should be one of the purposes and concepts of inhabit… to create a refuge where we feel good. Thus, the house is facing to the street only the main entrance area and the car access. The remaining program, of an intimate nature, turns to the interior of the terrain.

The general program is divided by its function. The social area is closer to the street and comprises the entrance hall, toilets, laundry, kitchen, common room and the access to the garage.

Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
Photography by © Ivo Tavares
House in Sta Joana designed by NU.MA Architects
Photography by © Ivo Tavares

And the private area, away from the street, with a reading area, sanitary facilities, rooms and the master suit.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM PORTUGAL

Concerning the shape of the building, the house was designed to create 3 main volumes that are oriented from north to south, each with a inclined roof system. The exception arises with the volume of the garage that closes the land to the north.

These shapes are reflected on its interior, creating clarity and hierarchy of spaces.

Project name: House in Sta Joana
Architecture Office: NU.MA, architects
Main Architect: Nuno Silva – www.numa.pt

Location_Sta. Joana, Aveiro
Year of conclusion : 2020
Total area: 230m2

Architectural photographer: Ivo Tavares Studio – www.ivotavares.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Casa Fly designed by beef architekti

Take a Tour of Casa Fly designed by beef architekti

BEEAH Group’s new headquarters designed by Zaha Hadid Architects

Discover BEEAH Group’s new headquarters designed by Zaha Hadid Architects