Nanushka Beta Store

By  |  Comments

Nanushka Beta Store

Project: Nanushka Beta Store
Designed by Daniel Balo, Zsofi Dobos, Judit Emese Konopas, Dora Medveczky, Noemi Varga 
Construction: Tamas Lindwurm – Honti Kft.
Lamps: Ballon Lamp Hungary 
Client: Sandra Sandor – Nanushka
Gross area: 80 m2
Canvas for the tent installation: 250 m2
Fire wood: 5 m
Location: Fashion Street, Budapest, Hungary 
Website: nanushkabetastore.blogspot.com
Nanushka Beta Store in Budapest created especially for the designer's aesthetic by a young team of architects Daniel Balo, Zsofi Dobos, Judit Emese Konopas, Dora Medveczky and Noemi Varga.

Nanushka Beta StoreNanushka Beta StoreNanushka Beta StoreNanushka Beta StoreNanushka Beta StoreNanushka Beta StoreNanushka Beta StoreNanushka Beta StoreNanushka Beta StoreNanushka Beta Store

About the Project:

Located in the heart of Budapest and created for the 2011 autumn / winter season, the new Nanushka retail space aims to emphasis the brand's core values and contrast the sometimes overwhelming racket of the urban experience.
The young Hungarian fashion designer Sandra Sandor handpicked a team of enthusiastic graduates after posting an ad in several design schools. The selected architecture students, namely Daniel Balo, Zsofia Dobos, Judit Emese Konopas, Dora Medveczky and Noemi Varga, arrived to the team from separate universities and different classes. Working together for the first time, they had no more than three short weeks to finish the project.
Quick and creative solutions had to be found to complete the task within the short deadline. However, they faced other constraints: they had to come up with a design that would leave the interior unharmed (only minor drilling was permitted) and also had to work with a relatively low budget. Also, the retail space in question had an unusually elongated shape. These were the circumstances under which they would attempt to create a natural, warm interior that would be in harmony with the values of the Nanushka brand.
As inspiration for their design they used the wilderness and elements from classical wedding tents and barn weddings. Accordingly, they gathered together raw materials such as cotton, linen, firewood and rusted steel for the design.
First they created a rigging system for the 250 square meter canvas that would drape the interior by pulling cable wires below the ceiling. Running from front to back they were able to hoist the canvas into the air and let it fall and flow in a way that basically wrapped the entire retail space from the inside.
They then sliced firewood into little circles and laid them out to create flooring. Small display stands were built from logs of wood that sprouted from the ground. Linen poufs and Ballon Lamps sharing the same cylinder shape strengthened the organic flow of the space, while the strict, geometric forms of the counter and fitting rooms, as well as the rusted steel racks created a firm counterpoint and a calm balance. Contrasts were also created with the choice of materials through the combination of rusty, rough, smooth and soft surfaces, all soothing variations of tranquil, clean, quiet white.
The use of these elements and materials was highly eco-friendly as their recycling was actually the basis of the entire design concept.