in ,

Louny Municipal Swimming Hall by dkarchitekti

The swimming building is closed on three sides so that it can open widely to the south into a public space – a small park – and thus allow a random passer-by to view its interior.

Louny Municipal Swimming Hall by dkarchitekti
Photography by © BoysPlayNice

dkarchitekti designed a new, dynamically shaped, swimming hall for Louny Municipality. A crystal-shaped building closed on three sides and covered by a sloping roof with a significant overhang opens up to a small public park in the south, allowing two contrasting seasons to meet and interact. The tension on the border of those two worlds is cut by a rippled glass wall that reveals the secret of movement and invites one to join. Discover mpre after the jump.

Louny Municipal Swimming Hall by dkarchitekti
Photography by © BoysPlayNice

From the architects: This dynamically shaped, on all sides barely open crystal reveals the indoor world of a swimming hall on its south side. The outstanding overhang of the sloping roof surface with a sharp scarf of side façades enables two very different worlds to meet: one of a minimalistically dressed blue swimmer practising water sports in a wood-panelled space, and one of a random passerby wrapped in warm winter clothing. The tension of contrast between these two worlds is reflected in the rippling glass façade facing the public space that adjoins the neighbouring municipal office buildings. Through this mutual interaction revealing the secret of movement, local residents are invited to spend their leisure time actively engaging in physical activities.

Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice
Louny Municipal Swimming Hall by dkarchitekti
Photography by © BoysPlayNice

The significant roof slope corresponding with the slope of the local terrain provides the necessary clear height for the pool hall, while its overhang regulates sun rays penetration for different seasons. On the other hand, the standard clear height on the north side of the object fits a pool bar, showers and a sauna world, which emerges from the crystal mass with its cooling terrace on the coldest side of the building with a view over the Bohemian Central Mountains.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM THE CZECH REPUBLIC

The basement containing technologies, facilities and storage space is attached to the original terrain level difference. The use of this local given minimizes necessary terrain works. The upper floor is dedicated solely to the water and sauna world with a communication centre point at the pool bar. On the west side of the building, there is an outdoor whirlpool and a water slide with a stairway tower, a symbol of swimming halls, positioned at the main road of the city.

Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice
Photography by © BoysPlayNice
Louny Municipal Swimming Hall by dkarchitekti
Photography by © BoysPlayNice

The building aims to exceed the usual way of swimming pool solutions, typical for its shunning of views from the surroundings. On the contrary, this swimming hall opens up with the main glass façade and gives passers-by an insight into the sporting activities within. The placement of the swimming pool scene in the public space of the city thus naturally encourages to participate in sports and recreational activities inside the hall. With its openness, the object enhances a positive perception of the swimming hall’s area as a space intended for anyone, breaks down possible prejudices about the sports environment and motivates the locals to improve their physical condition.

Studio dkarchitekti – www.dkarchitekti.cz
Author David Kudla, lead architect
Studio address Křenová 409/52, 602 00 Brno, Czech Republic
Co-author Filip Malý, architect
Monika Fojtíková, architect

Project location: Rakovnická 2505, 440 01 Louny
Project country: Czech Republic
Project year: 2017–2018
Completion year: 2020
Built-up Area: 1612 m²
Gross Floor Area: 3120 m²
Usable Floor Area: 2675 m²
Plot size: 6984 m²
Dimensions: 51 x 35 m
Client:Louny Municipality
Photographer: BoysPlayNice – www.boysplaynice.com

Collaborator
Landscape architecture: Iva Koudelová
Structural engineering – concrete: Jan Klodner
Structural engineering – timber: Zdeněk Horníček
General contractor: Metrostav
Timber construction: TAROS NOVA
Pool technology: Bazenservis
Glass façade: ALUKA
Cladding and tiling: Hartex

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enlarge Your House With the Installation of a Bioclimatic Pergola

Garden Furniture Trends in 2022

Garden Furniture Trends in 2022