Planar House by Studio MK27 & Lair Reis

By  |  Comments

Studio MK27 – Marcio Kogan & Lair Reis designed this inspiring residence located in Porto Feliz, Brazil, in 2018. Take a look at the complete story after the jump.

From the architects: Planar House is a radical exercise in horizontality, aspect commonly explored in the projects of the studio. Discreetly inserted in the highest point of the plot and favoring the existing topography, its presence is most strongly felt in the footprint rather than volumetrically. An extensive line in an open landscape.

Structurally, the slab is a rigid platform that is not supported by beams but directly by the pillars, which are distributed modularly in three axes. The cross-shaped metallic pillars are homage to the elegant proportions of miesian architecture.

Under the roof there are two programmatic boxes, the first one with the service areas, gym, tv and playrooms and the second one with the five en-suite bedrooms. The living rooms are located at the extremities and can be completely opened or closed by sliding glass doors transforming the entire house into a terrace.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM BRAZIL

The interiors are made of low and solid wood furniture and the layout of the spaces leaves enough space for free circulation between the furniture and the panels and allows for an individualized reading of each piece. A translucent multi-colored club-chair hanging from the slab becomes the focus of attention and contrasts with the horizontality of the house.

Surrounding the rigid formal distribution, there is a vertical winding wall made of solid bricks arranged in solids and voids. Paradoxically, it defines the different relationships between the internal and external spaces.

The wall, which is usually a symbol of division and isolation, in this project, is at times concave and at others convex, embracing the entrance garden and creating transparencies as well as offering protection from the street. Its brick texture contributes to a cozy atmosphere and creates light filters with kinetic effects as the day passes.

Photography by Fernando Guerra | FG+SG