Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

By  |  Comments

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

eeg arquitectos designed the new Toyota Motor Center in Córdoba, Argentina, in 2019. The  7400 m2  project comprises of two levels and the basement of an already existing structure. The architects focused on the remodelling and refunctionalization of the different spaces of the future concessionary; accepting the challenge of, through wise design and election of materials, reflecting the spirit of Toyota’s brand. Take a look at the complete story after the jump.

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Toyota Motor Center Córdoba by eeg arquitectos

Concept

The essence of the project defines its spaces by means of guiding axis, a great wall coated in ACM. The lights’ apertures in the ceiling, together with the lines of light of the wall, both bring dynamism and create tension in the space, marking the road to the brand’s future goals.

Spaces/Material

Showroom and delivery area

The main entry is materialised by a great red portico made in red ACM.

After going through it, the wide showroom extends itself, where the reception is, its back distinguishes itself thanks to a great vertical wall which ascends to the ceiling. It’s made of tempered glass, laminated in red, visually connecting the areas.

The great hall is dynamically wide and is flanked by a matte white horizontal plane ending in a wedge shape, it’s illuminated and perforated with spans, which make a visual connection between the exposition room and the workshop.

The ceiling of all the double height main hall, was made in Barrisol matte white with a pattern, creating a strong perspective of depth.

Mezzanine

The mezzanine was designed as a free floor which hovers over the large central space and gives continuity to the space, there are the areas of administration, marketing and human resources. In the perimeter there are the general management offices, private ones of mixed use, meeting hall, call center, server room and four bathrooms.

Plaza

Articulating the sales area with the post-sale is “El Plaza”, an important sector designed as a customer waiting space, equipped with groups of tables and chairs, amenities sector, TV screens, armchairs, kids area and connectivity.

Workshop

The workshop has a wide circulation space and four working bays, technical units, sanitary sector and changing rooms with showers.

The workshop’s lighting deserves a separate mention since the work areas had to answer to highly demanding parameters of lumens, so a illumination project was created exclusively for this purpose, different from that of circulation and sales’ areas.

Underground/Technical Area

In the sub-floor, there are the 101 Centro Motor exclusive garages. In this sector the complementary areas of the workshop are found, the windows’ tinting area, accessories workshop, car stock, private parking, two car wash slots complemented with system of renewable water with a 17000 litres capacity.

RELATED: FIND MORE IMPRESSIVE PROJECTS FROM ARGENTINA

Lighting/Sustainability

The last generation electrical installation was designed to save energy through on-line measurements of all electrical parameters, and special alarms which avoid excess energy consumption.

Adapted to become an hybrid installation, almost 100% of the electricity is obtained from photovoltaic panels with bidirectional measurement and surplus injection back into the network.

As an element of corporate identity, a vertical hydroponic garden was designed for the 0km delivery sector with an automatic irrigation control.

Photography by Gonzalo Viramonte

Find more projects by eeg arquitectos: www.eeg.archi