Tour Of The Hill Top Cottage by Luigi Rosselli Architects

By  |  Comments

lrarchitects-1
In the residential neighborhoods of North Sydney (Australia) on a striking location Luigi Rosselli Architects have just finalized their project of The Hill Top Cottage.

In a conservative residential pocket close to North Sydney,a workers cottage perches on top of a hill looking south-east towards striking views of Sydney Harbour. The idea behind the design was to retain the existing character of the cottage to the front – its low slung and strong horizontal lines -and place a more contemporary two storey addition at the back behind the ridge. The new upper level is fully clad with CNC routed plywood shutters,it pierces the ample roof plane to the front of the house with a wide dormer window that is curved at the corners. Internally, the skill of Associate Architect, Sean Johnson and Interior Designer, Romaine Alwillhas successfully married the old and the new: polished concrete and the existing dark timber floors, oversized glass sliding windows and the original leadlight sashes. Asemi-transparent perforated black steel staircase cascades down through the centre of the house, from an openable skylight in the roof to the ground floor, allowing generous amounts of light to bathe the entrance hall. – from Luigi Rosselli Architects

Discover more of the project after the jump:

lrarchitects-2 lrarchitects-3 lrarchitects-4 lrarchitects-5 lrarchitects-6 lrarchitects-7 lrarchitects-8 lrarchitects-9 lrarchitects-10 lrarchitects-11 lrarchitects-12 lrarchitects-13 lrarchitects-15 lrarchitects-16 lrarchitects-17 lrarchitects-18 lrarchitects-19 lrarchitects-20 lrarchitects-21 lrarchitects-22 lrarchitects-23
Location: Lower North Shore, Sydney, NSW
Council: North Sydney
Design Architect: Luigi Rosselli
Project Architect: Sean Johnson
Interior Designer: Alwill Interiors
Builder: Built Rite Pty Ltd
Structural Consultant: Peninsular Consulting Engineers h
Joiner: Sydney Joinery
Landscaper: William Dangar Associates
Photography: Justin Alexander

All Images by Photographer © Justin Alexander

Discover more projects by Luigi Rosselli Architects – luigirosselli.com